Nieuwe expo en virtual reality fietsroute Verdwenen Zwinhavens

0

De Vlaamse plaatsen Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. Een nieuwe fietsroute met virtual reality kijkers en een belevingsexpo in bezoekerscentrum het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist wekken de middeleeuwse Zwinhavens vanaf 3 juli weer tot leven.

De Verdwenen Zwinhavens-Fietsroute laat je het historische Zwinlandschap tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. De route is 60 km en bewegwijzerd. Je kunt ook kiezen voor een lus van 44 km of 31 km. De kaart van de fietsroute is gratis verkrijgbaar via Westtoer, het Zwin Natuur Park en de toerismediensten in de streek. Naast de mini virtual reality-kijkers in bezoekerscentrum het Zwin Natuur Park, helpen ook outdoor virtual reality-kijkers je verbeelding een heel eind op weg. Wie door de kijkers tuurt komt virtueel terecht in de middeleeuwse havensteden. Je kunt hier 360° om je heen kijken!

Virtual reality fietstocht

De outdoor virtual reality-kijkers staan op vier plekken langs de route. Aan de groene vesten van Sluis tonen de kijkers de evolutie van het landschap, het imposante kasteel van Sluis verschijnt met een kleiner kasteel aan de overkant (Sint-Anna ter Muiden). Aan de Krinkeldijk ter hoogte van Oostkerke (Damme) heb je zicht op het verdwenen Monnikerede. Het toont de handel in gedroogde vis en zout op de markt, met het stadhuis en de hoofdstraten en huizen. Bij de brug over de Damse Vaart die leidt naar Damme-centrum sta je ineens op de historische Korenmarkt. De kijker toont het overladen van goederen op kleinere schepen om door te varen naar Brugge. Aan het Jan van Eyckplein in Brugge zie je de schepen die aankomen in Brugge en de indrukwekkende architectuur van deze stad in de 15de eeuw.

Webapp met archeologische weetjes onderweg

Via de webapp kun je de fietsroute volgen op je smartphone én krijg je onderweg meldingen met boeiende archeologische weetjes. Je hoeft geen app te downloaden: scan simpelweg de QR-code met je smartphone of surf naar de website. Archeologen van de Universiteit Gent doen al jarenlang onderzoek in dit landschap en delen hun kennis. Ontdek onderweg relicten in het landschap, voorwerpen en gebeurtenissen uit de Zwinstreek in die tijd. Van kruiken uit verre regionen die hier werden opgegraven, over zeeslagen en ballaststenen.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.