Nieuwe fietsroute in Tsjechië: de Jizera Greenway

0

Ook in Tsjechië groeit het fietstoerisme en elk jaar komen er nieuwe trajecten bij. Een prachtig afwisselende route is de Jizera Greenway die Noord-Bohemen doorkruist en de gelijknamige rivier Jizara volgt. Vanaf de Poolse grens voert deze route helemaal naar Praag en kom je onderweg langs Boheemse glassteden, romantische kastelen, fotogenieke uitzichtpunten en diverse natuurgebieden.

De toeristische route voert door de prachtige omgeving van het IJzergebergte, het westelijke deel van het Reuzengebergte en langs het natuurgebied Boheems Paradijs. De Jizera is een rivier vol verhalen. Handelsroutes die Bohemen met Silezië verbonden voeren door de vallei, waardoor verschillende nederzettingen ontstonden. Tegenwoordig zijn die plaatsjes uitgegroeid tot interessante steden en leiden prachtige fietsroutes door de groene vallei. De Jizera Greenway is het hoofdtraject van het fietsnetwerk in de regio Liberec en tal van routes zijn ermee verbonden. De Jizera Greenway is ruim 160 kilometer lang en leidt van de bron van de Jizera in het IJzergebergte tot aan de samenvloeiing met de Elbe. De route voert door zes bijzondere landschappen langs natuurlijke monumenten, kastelen, chateaus, technische monumenten en volksarchitectuur. 

Fietsen langs historische locaties in Tsjechië

Het startpunt van de Jizera Greenway is in de voormalige glasnederzetting Jizerka. Een mooi klein plaatsje met eeuwenoude boerderijen in een schilderachtige vallei. Hiervandaan fiets je naar het westelijke deel van het Reuzengebergte, waar de rivieren Jizerka en Mumlava samenkomen. Je doorkruist slechts een klein deel van het Reuzengebergte, bij Vysoké nad Jizerou laat je de bergen alweer achter je. Vanaf de uitkijktoren Roprachtice kun je voor de laatste keer genieten van een prachtig uitzicht over het gebergte. In Semily dringt de Jizera door de Riegrovka kloof. Maak hier even een uistapje over het wandelpad Riegrova stezka om de kloof te ontdekken. In de stad Železný Brod, bekend om haar glastraditie en volksarchitectuur, verlaat het fietstraject opnieuw de vallei en trap je naar het sportdorp Malá Skála. Vanaf de oever van de rivier kijk je mooi uit op de rotswand Vranov met een fotogenieke kapel. Je kunt er naartoe wandelen, maar een bezoek aan de grotten van Bozkov is ook aan te raden, of ga raften op de rivier. Van Mála Skála naar chateau Hrubý Rohozec kun je een prachtige tocht maken.

Gratis fietsroute door Boheems Paradijs

In Turnov, het hart van het Boheemse Paradijs, begint de Jizera diverse zijrivieren te vormen. Hier vind je meerdere aftakkingen van fietspaden die je naar de mooiste plekken in het UNESCO-Geopark leiden. Het Boheems Paradijs is, zoals de naam al zegt, een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er mooie wandelingen maken tussen gigantische rotsen en genieten van verre uitzichten en elegante kastelen. Blijf je vanuit Turnov de Jizera Greenway volgen dan kom je langs het sierlijke Sychrov kasteel in neogotische stijl. Je kunt hier uitrusten in het schitterende kasteelpark met zijn kleine gebouwen, of volg een rondleiding door het kasteel. In Mnichovo Hradiště zie je een romantisch barokkasteel. In de stad Mladá Boleslav kun je het Škoda museum bezoeken. De laatste etappe is naar Káraný, waar de Jizera en de Elbe samenkomen. Via de Elberoute kun je verder fietsen naar Praag.

Een gratis Engelstalige brochure van de Jizera Greenway kan aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com. De etappes inclusief kaarten van de Jizera Greenway zijn hier te downloaden. Meer informatie: www.czechtrails.comen www.greenway-jizera.cz.

Beeld: Tsjechisch Verkeersbureau

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.