Nieuwe expo in Van Gogh Museum: 10 jaar bijzondere aanwinsten (+routetip!)

0

In het Van Gogh Museum is op het moment de tentoonstelling Ongekend.10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen te zien. In deze tentoonstelling zal een grote selectie kunstwerken die de afgelopen 10 jaar aan de museumcollectie werden toegevoegd te zien zijn. Rijd meteen onze eigen fietsroute langs de grachtengordel! 

Ongekend laat de volledige breedte van het verzamelgebied van het Van Gogh Museum zien: van schilderijen tot tekeningen, prenten, sculpturen en brieven die zijn verworven via schenkingen van particulieren tot aankopen via veilingen. Want het Van Gogh Museum beheert méér dan de grootste collectie werken van Van  Gogh ter wereld: de ongekende kunstwerken in deze tentoonstelling zijn meestal juist van andere kunstenaars, van grote namen als Edgar Degas, Berthe Morisot, Edvard Munch en Henri de Toulouse-Lautrec, maar ook van minder bekende meesters als Henri Guérard.

Persoonlijke verhalen

Behalve de kunstwerken zelf spelen ook de verhalen rondom de verwerving een centrale rol. De conservatoren vertellen waarom een museum eigenlijk verzamelt en waarom deze taak zo belangrijk is voor een museum. En hoe wordt bepaald welke werken in aanmerking komen om toe te voegen aan de collectie? Museummedewerkers vertellen ook hun persoonlijke verhalen. Over hoe zij tot tranen geroerd waren toen ze een (toen nog potentiële) aanwinst van Maurice Denis bekeken in een depot van een verzamelaar en er plotseling een licht op het hoofdje van de afgebeelde baby viel. Of over hoe zij vriendelijk werden verzocht een chique hotelbar te verlaten, toen ze iets te luid juichten nadat ze hadden gehoord dat het museum op een veiling aan de andere kant van de wereld het winnende bod op een kunstwerk had gedaan. Maar ook wordt er verteld hoe een gescheurde brief van Van Gogh weer zorgvuldig is gerestaureerd, en over de nazaat van de Joodse geportretteerde op een schilderij van Munch die in het museum na jaren weer oog in oog stond met het portret.

Ongekend.10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen is van 5 februari 2021 tot en met 24 mei 2021 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Rijd meteen een mooie fietsroute door de stad, zoals onze eigen fietsroute langs de grachtengordel. Gratis te downloaden voor abonnees!

Beeld: Félix Vallotton, Luiheid (La paresse), 1896, Van Gogh Museum, Amsterdam (aankoop met steun van de BankGiro Loterij)

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.