Ontdek Nationaal Monument Kamp Vught met onze eigen fietsroute

0

Een indrukwekkende plek om aan te doen tijdens een fietstocht: Nationaal Monument Kamp Vught, onlangs als eerste museum in Noord-Brabant toegetreden tot het netwerk van Canonmusea. Ontdek dit prachtige museum met onze eigen fietsroute!

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bracht in december een bezoek aan Kamp Vught en onthulde een van de vijf ‘objecten van herinnering’ – samen met de nu 99-jarige oud-gevangene Marie Verbraeken. Zij werd hier gevangen werd gehouden vanwege haar koerierswerk tijdens de oorlog. Het objecten van herinnering is een popje, dat door gevangene Riek Snel werd gemaakt voor haar geliefde Jo Elsendoorn. Voor hun arrestatie waren Jo en Riek beiden actief in het Amsterdamse verzet. Jo ontsnapte uit Kamp Vught en stuurde Riek briefjes, verstopt in de kurk van flesjes bessensap. Riek stuurde hem haar ‘zelfportret’ terug: een popje in kampkleding en op klompjes. Ze gebruikt onder meer haar eigen kleding en haren om het popje te maken, tot in het kleinste detail: zelfs de rode driehoek en haar kampnummer 0176 ontbreken niet. “Volgende keer in een mooiere jurk”, schrijft ze op het boekje onder de arm van het popje. Maar het loopt anders. Riek overlijdt in Kamp Ravensbrück. Jo overleeft de oorlog, na gevangenschap in verschillende kampen in Europa.

Popje van Riek Snel. Foto: Chris Booms

Vensters op de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank

Het ‘zelfportret’ van Riek Snel is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat dit een van de verhalen verbeeldt van het venster De Tweede Wereldoorlog. De andere vier Canon-objecten van Nationaal Monument Kamp Vught zijn een kamppak, een knijpkat gemaakt in het Philips-Kommando, het crematorium op het vroegere kampterrein en het Kindermonument. Het crematorium is omgeven door de originele omheining van betonpalen met prikkeldraad en de kampgracht. Op een steenworp afstand bevindt zich het Kindermonument, dat in 1999 is onthuld ter nagedachtenis aan de bijna 1.300 Joodse kinderen die weren vermoord in Sobibór. De eerste vier objecten sluiten aan op het venster van de Tweede Wereldoorlog. Het Kindermonument is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat dit één van de verhalen verbeeldt van het venster Anne Frank.

Gratis fietsroute langs Kamp Vught

Onze eigen fietsroute uit de streekgids Het Groene Woud leidt je vanzelf langs Nationaal Monument Kamp Vught. Gratis te downloaden voor abonnees! De streekgids (mét route en boordevol tips) is hier te krijgen. 

Route Boxtel – Het Groene Woud, oude bekenden & nieuwe ontdekkingen

Meer informatie: canonvannederland.nl | nmkampvught.nl

Beeld: Nationaal Monument Kamp Vught

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.