Nieuwe fietsroute Fjordmino en andere Deense highlights in 2021

0

Mocht je alweer voorzichtig aan het dromen zijn over een mooie vakantie, dan is er dit jaar veel nieuws te ontdekken in Denemarken. Van de opening van nieuwe musea en bezoekerscentra tot de viering van het 100-jarig bestaan van de Deense hotdog stand. En de nieuwe fietsroute Fjordmino natuurlijk!

Nieuwe fietsroute Fjordmino

Aan de oostkust van Jutland in de regio Kystlandet opent in 2021 de nieuwe fietsroute FJORDMINO. De cirkelvormige route is 52 kilometer lang en is gelegen aan Horsens Fjord. Onderweg kom je bossen, weilanden, gezellige dorpjes en stranden tegen die je terugvoeren naar het stadje Horsens. Een van de hoogtepunten op de route zijn de twee kleine eilandjes Alrø en Hjarnø, die in het zomerseizoen van mei tot september per fietsferry kunnen worden bereikt.

Nieuwe musea

Dit jaar opent ook het eerste Camping Outdoor Museum van Europa in de tentoonstellingsruimten van Kasteel Egeskov op het eiland Funen. Kasteel Egeskov heeft al een Oldtimermuseum, een Falck-museum en tentoonstellingen over mode, mensen en technologie. In het zuidwesten van het eiland Funen in Faaborg komt in mei een nieuw museum gewijd aan het bijzondere landschap van de Zuid-Funense archipel en zijn eilandbewoners: het Øhavsmuseum (Archipel Museum). Vanaf het voorjaar van 2021 kun je een bezoekje brengen aan de nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren ‘Marsktårnet’ in Hjemsted bij Skærbæk, ongeveer 30 kilometer vanaf de Duitse grens.

Nieuwe bezoekerscentra

De kliffen van Stevns Klint aan de zuidoostkust van Seeland staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De afzonderlijke sedimenten van de rotsformatie – 65 miljoen jaar geleden gevormd door krijt en kalksteen – geven een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Denemarken. In het nabij gelegen Boesdal Kalkbruch opent in 2021 een nieuw bezoekerscentrum om deze geschiedenis te tonen. Vanaf hier kun je even de fiets aan de kant zetten en al wandelend een pad volgen naar de 41 meter hoge en bijna 20 kilometer lange klif van Stevns Klint. En in de Noordzeeduinen, met uitzicht op zee en het vissersdorp Vorupør, wordt in het voorjaar van 2021 het nieuwe bezoekerscentrum geopend van Thy Nationaal Park, “de grootste wildernis van Denemarken”.


Fun fact: de Deense hotdog wordt 100

Voor velen is de Deense hotdog dé favoriete snack tijdens een vakantie in Denemarken. In januari viert deze zogenaamde eerste Deense ‘fast food’ snack zijn 100ste verjaardag. Op 18 januari 1921 kregen de eerste zes ‘pølsevogne’ (hotdogkraampjes) in Kopenhagen toestemming om ‘røde pølser’ (rode worsten) in broodjes te verkopen. De felrode worsten van een echte Deense hotdog zijn óf ‘kogt’ (gekookt) of ‘ristan’ (geroosterd) en worden geserveerd met gebakken uien, zoetzure ingelegde komkommerschijfjes en drie soorten saus – ketchup, mosterd en tartaarsaus. Tegenwoordig zijn de Deense hotdogs te verkrijgen in ecologische en gastronomische stands, zoals Den Økologiske Pølesmand of Nordic Hotdog in Kopenhagen. De bekendste en meest klassieke variant is het hotdogkraampje Annie’s kiosk in Zuid-Jutland. Traditiegetrouw een eerste stop voor veel vakantiegangers die na het oversteken van de Duitse grens een snack voor onderweg willen meepakken!

Beeld: © Niclas Jessen, © Daniel Villadsen, © Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.