De Betuweroute: langs bloeiende boomgaarden 

0

Ultiem voorjaarsgevoel in Rivierenland met de Betuweroute. Deze mooie fietsroute leidt je langs boomgaarden die in de lente het landschap bedekken met een wit-roze bloesemdeken. Dit is dé tijd om hier op ontdekking te gaan!

Met de Betuweroute fiets je langs uitgestrekte recreatiegebieden en geniet je vanaf de dijk van het mooie uitzicht over de uiterwaarden. De route gaat van start in hartje Buren, midden tussen de stadswallen, grachten en prachtig gerestaureerde panden. Buren is een Oranjestad: in de St. Lambertuskerk liggen de graftomben van de graven van Buren en van Maria van Oranje-Nassau.

Eeuwenoud Culemborg

De Betuweroute slingert tussen de weilanden door naar Culemborg, ook al zo’n prachtige oude stad. In het historische centrum vind je imposante gebouwen en gezellige straatjes. Dit was een belangrijk handelscentrum: Culemborg werd beschermd door maar liefst drie stadswallen en grachten met zeven stadspoorten. De Binnenpoort is de enige van de zeven stadspoorten die nog overeind staat. Ook kom je er meerdere kerken tegen. De Grote of Barbarakerk verloor in 1654 zijn spits door de blikseminslag. Die is nooit teruggeplaatst en dus heeft de kerk een stompe toren. Het stadhuis op de Markt stamt zelfs uit de zestiende eeuw. Tegenwoordig vind je er een toeristisch informatiepunt. Na Culemborg fiets je over de dijk langs de Lek in oostelijke richting. Je hebt hier mooi zicht op de uiterwaarden en kunt onderweg nog even afstappen in de dorpen Beusichem en Ravenswaaij.

Fruittuin van Nederland

De laatste kilometers van de route voeren je dwars door de fruittuin van Nederland. Hier geniet je volop van de bloesem in het voorjaar. Ook later in het jaar is dit een leuke route, dan kom je langs de weg veel verkooppunten tegen waar je fruit kunt kopen. Verser kan niet! Start- en eindpunt van de fietstocht is De Pannekoekenbakker Buren, een TOP (Toeristisch Overstap Punt). Gratis parkeren én je hoeft niet met lege maag op pad!

Beeld: rivierenland.nl

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.