Nieuwe icoonfietsroutes in Vlaanderen

0

Ontdek de mooiste plekken van Vlaanderen met de drie nieuwe icoonfietsroutes! Deze lange-afstands-fietsroutes maken deel uit van de acht thematische belevingstochten die de klassieke LF-routes in Vlaanderen gaan vervangen. Nu al kun je mooie tochtjes rijden langs het WOI front, langs de Schelde en door de Kempen.

Er wordt in Vlaanderen hard gewerkt aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod. Rode draad vormen de 8 thematische icoonfietsroutes én de nieuwe Vlaanderenroute die de 30 jaar oude LF-routes vervangen. De bewegwijzering van de LF-routes is inmiddels verwijderd. De icoonfietsroutes zijn ingebed in het fietsknooppuntennetwerk en werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe uniforme borden.

De Frontroute 14-18

De Frontroute 14-18 start in Nieuwpoort of in Mesen en is exact 100 kilometer lang .Deze tocht neemt je als fietser op sleeptouw door de frontzone van de ‘Groote Oorlog’, de Eerste Wereldoorlog. Herdenkingsbomen markeren de Duitse en geallieerde frontlinies. Al fietsend begrijp je de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd steeds beter. Je ontdekt het tijdsverloop van de oorlog, staat oog in oog met bunkers en dug-outs, loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en hoort de oorverdovende stilte op de tientallen militaire begraafplaatsen.

De Schelderoute

De Schelderoute, 180 kilometer lang, heeft de machtige Schelderivier als ‘blauwe draad’. Deze meerdaagse fietsroute start op de grens van West-Vlaanderen en Henegouwen. Via Oudenaarde volg je de loop van de Boven-Schelde naar Gent, waar je de Zee-Schelde oppikt richting Antwerpen. Net als de internationale Maasfietsroute moet de Schelderoute uiteindelijk door worden getrokken richting de bron in Frankrijk en de monding in Nederland. In West-Vlaanderen ontdek je de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen. In Oost-Vlaanderen baant de route zich kronkelend een weg door de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, het Scheldeland en het Waasland. Overal leidt de route langs karaktervolle steden en charmante dorpjes, die van oudsher aan de rivier gevestigd werden. Highlight is het sprookjesachtige kasteel Marnix de Sainte Aldegonde.

De Kempenroute

De Kempenroute start in Maasmechelen of in Antwerpen en staat garant voor 203 kilometer fietsplezier. Hierbij trap je langs veel natuur met iconische landschappen zoals de Kempense Meren, maar ook minder bekende toppers waaronder de Antitankgracht. Een echte vakantie wordt het als je je fietstrip afwisselt met een kanotochtje op de Kleine Nete. Ook kom je langs fotogenieke plekken zoals de Sas4-Toren bij een kruispunt van kanalen of uitzichtpunt Connecterra.

Meer informatie 
De voorlopige portaalwebsite www.vlaanderenmetdefiets.be bundelt alvast de essentiële informatie over de reeds bewegwijzerde Vlaamse icoonfietsroutes. Fietsers vinden er een eenvoudig kaartje van de routes, een korte beschrijving en gpx-bestanden om te downloaden op smartphone of gps-toestel. Nog voor de zomer van 2021 worden ook de overige icoonfietsroutes en de Vlaanderenroute verder uitgerold.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.