Cannondale Adventure Neo 1 EQ e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Cannondale Adventure Neo 1 EQ: ‘Deze Adventure doet alles zonder een enkele vorm van protest.

Cannondale Adventure Neo 1 EQ

‘Je zit als een Vorst (V/M) en hoeft bovendien je innerlijke Max Verstappen niet te temperen’

Cannondale Adventure Neo 1 EQ

Adventure? Nou, zo op het eerste gezicht lijkt deze Cannondale een ‘eenvoudige damesfiets’. Zit je echter eenmaal in het zadel, dan blijkt de naam wonderwel raak gekozen.

Het Amerikaanse Cannondale produceerde een lekker oversized aluminium frame dat alleen in deze uitvoering leverbaar is en dan in twee maten. Er is dus geen onderscheid tussen een heren- en damesmodel; helemaal 2021. Waren vroeger damesframes nog wel eens wat slap, de toepassing van oversized SmartForm C3 aluminium (de naam zegt het al) zorgt dat je als een vorst (V/M) op de fiets zit en bovendien je innerlijke Max Verstappen niet hoeft te temperen. Goed doorjassen, afremmen, bochtjes pikken en weer doorschakelen met de Deore 10-speed achterderailleur en dóórtrappen: alles doet deze Adventure zonder een enkele vorm van protest.

Dit komt ook omdat de Amerikanen een goede hand hebben gehad in de onderdelen. Een stijve SR verende voorvork met een Cane Creek Thudbuster verende zadelpen (onbetwist de beste verende zadelpen ooit) en zaken als wielen met steekassen, Shimano-schijfremmen en Schwalbe-banden. Een detail, maar wel belangrijk: het licht gebogen stuur. Dat zorgt ervoor dat je ook heel ontspannen op de fiets zit. Wij vonden dat wel prima.

Cannondale Adventure Neo 1 EQ

De beste verende zadelpen ooit

Cannondale Adventure Neo 1 EQ

Stijf frame & relaxed licht gebogen stuur

Met radar!

De extra aandrijving wordt verzorgd door het Duitse Bosch met de Performance Line Cruise-middenmotor met 65 Nm tot 25 km/u en wordt gekenmerkt door een natuurlijk sportief rijgevoel. Daarmee is het ook in bergachtig terrein met volle teugen genieten. Met de drive unit Performance Speed worden hoge snelheden nog sneller bereikt – en zijn lange afstanden een peulenschil. De motor kent vier standen: eco, tour, sport en turbo. De Adventure heeft ingebouwde 625 wh accu. Al met al  brengt dit avontuur op twee wielen je met een volle accu tussen de 120 en 160 kilometer ver. Niet slecht. Avontuur is leuk, maar je wil ’s avonds gewoon netjes thuiskomen.

Leuk detail: de Garmin Radar. Die zorgt dat je altijd weet wat er achter je zit. Nadert er achteropkomend verkeer dan gaat het achterlicht net iets harder branden (als je het hebt ingeschakeld) en zie je gelijk een soort ‘streepjescode’ op het display. Je ziet aan een verspringend wit puntje over de vijftien blokjes hoe het verkeer achter je jou nadert! De Garmin Radar heeft een bereik tot 140 meter.

Cannondale Adventure Neo 1 EQ

Met de Garmin Radar weet je altijd wat er achter je zit

Al met al is deze fiets stabiel, zeer comfortabel, heeft-ie een goede afmontage, een iets gebogen stuur, ruim voldoende ondersteuning en niet te vergeten een prima overzicht over de weg vóór je én achter je. Kom maar op met dat avontuur.

De Cannondale Adventure Neo 1 EQ kost € 3.999,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk
Cannondale brengt de Adventure Neo in meerdere versies vanaf € 2499,-

Cannondale Adventure Neo 1 EQ

Shimano-onderdelen, zoals deze Deore-derailleur

 

Cannondale Adventure Neo 1 EQ

Klaar voor avontuur!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.