Speciale e-bike banden. Maar waarom eigenlijk? Hierom.

0

Een fietsband is een fietsband zou je denken. Je hebt ze breed, je hebt ze smal. Ze zijn er met veel profiel of met wat minder structuur in het materiaal. Hoe dan ook zijn ze gemaakt van een rubbercompound – een rubbermengsel dat verschillende eigenschappen kan hebben. Relatief nieuw op de markt zijn de speciale e-bike banden. Een goede en veilige ontwikkeling. Waarom? Hierom. 

e-bike banden

Een fietsband is een fietsband. Of toch niet?

E-bike banden

  • Grip
    Met een e-bike ga je sneller en ook vlotter door de bocht dan met een gewone fiets. E-­bike ­banden hebben daarom meer grip nodig. Want meer grip betekent meer controle en dus meer veiligheid. Omdat je met een e-bike doorgaans veel ­kilometers maakt, is ook een lange levensduur een belangrijke vereiste voor een e-bikeband.
  • Robuust
    Een e-bike is zwaarder dan een gewone fiets. Dat vereist een zo robuust mogelijke, brede band. Die zorgt oor meer comfort, goede controle en meer lekbescherming.
  • Lekbescherming
    Nog een belangrijke reden om speciale e-bikebanden te monteren: de hoge snelheid en het gewicht van de fiets maken lekbescherming zeer belangrijk. Al is het alleen maar omdat de ­reparatie bij een e-bike vaak best kostbaar is.

Speciaal assortiment

Het Duitse fietsbandenmerk Schwalbe heeft een reeks e-bikebanden in het assor­timent die alle vereiste eigenschappen hebben. Er zijn banden die geschikt zijn voor reguliere e-bikes, de E-Bike Ready 25-serie. Ook is er een lijn voor speed pedelecs, de E-Bike Ready 50-serie. De laatste is ECE-R75 gecertificeerd, wat betekent dat de banden aan alle strenge Europese eisen voldoen.

Lees ook: Zo doe je langer met je fietsbanden

Marathon E-Plus: een allrounder
Deze is bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor e-bikes. De E-Plus heeft naast 5 millimeter dikke lek­bescherming op het loopvlak ook verstevigde zijwanden. Het speciale profiel is ontworpen voor toeren en reizen want deze band biedt niet alleen zekerheid op glad asfalt, maar ook op onverharde paden. Een echte allrounder dus, die ook geschikt is voor dagelijkse ritten, daguitjes en woon-werkverkeer en voor gewone e-bikes en speed pedelecs. Lees HIER meer over deze band.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.