Fiets langs Vikingsporen rond de Noordzee (+ winactie!)

0

Ze kwamen uit de lucht gevallen: een groep Vikingen die in 793 een bloedige aanval uitvoerde op de abdij van Lindisfarne aan de Engelse noordoostkust. ‘Nooit eerder is zulke wreedheid in Brittannië gezien’, schreef Alcuinus, de hofgeleerde van Karel de Grote. In 810 verscheen zelfs een Vikingvloot aan de Friese kust. Je leest er alles over in het nieuwe boek Vikingen – IJzeren eeuwen om de Noordzee. Perfect voor een weekendje Vikingsporen volgen per fiets in eigen land!

Het nieuwe boek ‘Vikingen – IJzeren eeuwen om de Noordzee’ van Jan J.B. Kuipers (Uitgeverij Walburgpers) belicht een turbulente periode in de Europese geschiedenis van twee eeuwen confrontaties met de Vikingen, die in de Lage Landen werden afgesloten met aanvallen op Tiel en Utrecht in 1006/1009. Je reist mee van Byzantium tot Groenland en van de Scandinavische voorgeschiedenis tot de slotakkoorden van de Vikingcultuur in de late middeleeuwen. De Lage Landen en naburig gebied vormen het centrum, met speciale aandacht voor het in elkaar grijpen van gebeurtenissen aan beide zijden van de Noordzee.

De aanval van de Vikingen op Friesland betekende het begin van de Vikingperiode in de Lage landen. Rond die tijd veranderde de tactiek: van korte roofexpedities gingen de Vikingen over op de vorming van complete legers met ruiterafdelingen, opererend vanuit versterkte kampen. Maar tot het einde toe bleven bliksemachtige invallen vanaf de beruchte langschepen of drakars voorkomen: het Vikingwapen bij uitstek, uiting van absolute maritieme superioriteit. De chronologische benadering in deze uitgave wordt aangevuld met thematische hoofdstukken over bijvoorbeeld de botsing der culturen, langschepen, strijdmethoden en Vikingschatten. Een prachtig bladerboek, heerlijk om in te duiken ter voorbereiding van een fietstocht in de sporen van Vikingen in eigen land.

Fietsen langs Vikingsporen in Friesland

In Friesland fiets je eigenlijk overal wel in de sporen van Vikingen. Plan zelf een fietsroute rond Harlingen, rond 800 gesticht als Viking nederzetting. Met de app bijvoorbeeld: https://www.friesland.nl/nl/app De Noordzee was in de vroege middeleeuwen de snelweg van Noord-Europa. Door de toenemende handel waren mensen sterk georiënteerd op het water. Al voor de Vikingtijd (793 – 1066) was er nauw contact tussen de volken rondom de Noordzee. In Frisia werden heidense goden aanbeden, zo zijn er in het Nederlandse kustgebied sieraden gevonden met beeltenissen van de Noorse oppergod Odin. Frisia besloeg in die tijd het hele kustgebied van Vlaanderen tot Noord-Duitsland. En hoewel de inwoners van Frisia nauwe banden hadden met Vikingen, heeft het gebied in de negende eeuw ook te leiden onder de Vikingaanvallen. Sommigen sloten zich zelfs aan bij de Vikingen. Dat waren er zoveel dat er een speciale wet voor moest worden uitgevaardigd: vanaf dat moment was iemand die zich bij de Vikingen aansloot nooit meer welkom in Frisia, tenzij er sprake was van dwang.

Ook zo’n mooi boek winnen? Laat hier je gegevens achter!

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.