Dichtbij over de grens: fietsen door het Teutoburgerwald

1

Slechts een uurtje ten oosten van ons land waan je je in een heel andere wereld: het Teutoburgerwald. Een verrassende fietsregio vol geschiedenis, cultuur en uitgestrekte landschappen. De Teuto, het middelgebergte aan de rand van de Noord-Duitse laagvlakte, kent veel fietsroutes die je langs historische stadjes brengen. Ideaal voor een weekendje fietsen of een paar dagen uitwaaien.

Fietsen door het Teutoburgerwald

Met de grensgangerroute maak je kennis met oude smokkelpaden. In de 18e eeuw was het zout uit Bad Rothenfelde erg begeerd waardoor er geheime routes door dichte bossen ontstonden, om zo het goed naar Westfalen te smokkelen. Vooral in Versmold, waar de geliefde ham vandaan komt, was het zout erg gewild. Met de 150 kilometer lange route passeer je historische grenzen met grensstenen. Deze stammen uit de tijd van de graafschappen en vorstendommen. Tussen de aspergevelden en aardbeienbedden vind je het oude drielandenpunt, dat nu de grens tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen markeert.

Het boomkronenpad, een educatief pad op 30 meter hoogte

Onderweg over deze historische route maak je kennis met het prachtige, gevarieerde cultuurlandschap tussen het Teutoburgerwoud en de rivier de Ems. De route passeert ook twaalf historische steden en dorpen, waaronder Bad Iburg, met het bezienswaardige kasteel Iburg en het boomkronenpad, een 600 meter lang educatief pad op 30 meter hoogte. Ook het rond 900 jaar oude plaatsje Versmold is met zijn mooie stadspark zeker een bezoek waard. Bad Laer mag je ook niet missen. In het kuurpark wacht de mythische Glockensee.

Kasteel Hünnefeld met Engelse tuin

 Fietsen als een koning

Maak kennis met de adellijke optrekjes langs de Schlösser Tour. Over 125 kilometer fiets je langs burchten, kastelen en herenhuizen tussen het Teutoburgerwoud en het Wiehengebergte. Vaak is alleen een bezoek van buiten mogelijk, omdat veel kastelen in privébezit zijn. Vlakbij het kuuroord Bad Essen ligt het kasteel Hünnefeld. Vanwege het gezellige café – dat vanaf februari 2021 weer voor publiek geopend is – is een mooie plek voor een tussenstop. Achter het kasteel ligt het mooie park dat in Engelse stijl is aangelegd. Tussen de kastelen door fiets je koninklijk verder door weiden en velden, pittoreske dorpjes en een uitgestrekt landschap. De kastelenroute is in meerdere etappes te fietsen en je kunt in elke gewenste plaats de rondweg beginnen. Vanwege de stijgingen is het aan te raden om de regio met een e-bike te ontdekken.

Onderweg naar het Teutoburgerwoud

Beide fietsroutes liggen in het noorden Teutoburgerwoud en zijn goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer via Osnabrück en Bielefeld. Langs de routes kun je overnachten in verschillende fietsvriendelijke accommodaties waar de actuele hygiënevoorschriften gehandhaafd worden. Ook zijn er speciale Bett & Bike-bedrijven, met extra service voor fietsers. Een overzicht hiervan vind je op TEUTOBURGERWALD. Hier kun je ook de fietsbrochure downloaden. Bovendien is vind je hier actuele informatie over het coronavirus en de maatregelen van restaurants, accommodaties en bezienswaardigheden.

Meer tips en informatie over de routes vind je op GRENZGAENGERROUTE, SCHLOESSERTOUR en TEUTONAVIGATOR waar je meer routes vind en zelf kunt samenstellen.

 

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Eric Drijver op

    Ook kan je hier fantastisch moutainbiken weet ik uit eigen ervaring. Je moet wel enige ervaring hebben, het is bij vlagen niet eenvoudig. Ik heb hier gefietst met een groep mountainbikers uit Schagen olv VASA Sport