Ook voor als je doorfietst dit seizoen: het belang van vitamine D

0

In een gewoon, coronavrij jaar is het al goed om ervoor te zorgen. Ook als je aardig door blijft fietsen in het najaar en de winter. Nu is het helemaal een speerpunt: vitamine D.  Want de zonvitamine is niet alleen belangrijk voor je botten en tanden, maar heeft ook een gunstige invloed op je immuunsysteem en dus je weerstand. 

Vitamine D

Aan de zonvitamine kom je wat minder makkelijk in de winter

Vitamine D

Iedereen maakt zelf vitamine D aan. Hoeveel je produceert hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe lang en hoeveel van je huid wordt blootgesteld, de intensiteit van de UV-straling, de hoeveelheid huidpigment, je huidtype en je leeftijd. Ouderen en mensen met een donkere huid maken minder (snel) D aan. Bij een laagstaand zonnetje is de aanmaak ook minder, en in de winter is de productie laag of afwezig. Dan spreekt je lijf de voorraad aan die je in de zomer, bijvoorbeeld gedurende al je fietstochten, hebt opgebouwd.

Botten & veel meer…

Om calcium in het lichaam op te nemen is vitamine D nodig. Vandaar dat het zo van belang is voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast beïnvloedt het de spierfunctie en spierkracht. Bij een tekort kan dan ook een scala aan spierklachten ontstaan. Heb je voldoende van de vitamine op voorraad dan zorgt dat voor een beter evenwichtsgevoel. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de celdeling en celregulatie, onder andere in het immuunsysteem. Er is een relatie gevonden tussen een hogere D-status en het terugdringen van ontstekingsreacties, en een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en dementie.

Extra vitamine D in capsulevorm

Doe de test

Redenen te over om te zorgen dat je voldoende vitamine D in je lijf hebt. Helemaal als je weet dat uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen een te laag gehalte hebben ervan. Maar hoe doe je dat? De aanmaak in de je huid via zonlicht gaat uiteraard vanzelf. Dit is goed voor ongeveer tweederde van je dagelijkse behoefte. De rest, circa 2,5 tot 5 microgram per dag, haal je uit je dierlijke producten die je eet, met name vette vissoorten. Met paling, zalm, haring en makreel zit je goed, daarin zit het meest. Verder wordt de vitamine aan Nederlandse margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

TEST
Wil of moet je extra doses nemen, bijvoorbeeld omdat je een vrouw boven de 50 of man boven de 70 bent, dan zijn D3-supplementen het meest effectief. Ook als je weinig buiten komt of een getinte huidskleur hebt neem je extra. Bekijk met deze VITAMINE TEST hoeveel je extra nodig hebt.

Uit vette vis, zoals sardientjes, haal je best wat vitamine D

Meten = Weten

Heb je gezondheidsproblemen die verband kunnen houden met vitamine D, dan kun je je vitamine D-status laten bepalen in het bloed. Meestal wordt dit gemeten als 25-hydroxycholecalciferol. Over de streefwaarden bestaat nog discussie. De Gezondheidsraad adviseert minimaal 30 nanomol per liter voor mensen onder de 70 jaar en 50 nanomol per liter voor 70-plus. Ze hanteert hiermee lagere streefwaarden dan de ons omringende landen. Zo worden ook wel ondergrenzen van 60 en 80 nanomol per liter aangehouden. Het verschil wordt veroorzaakt doordat de raad alleen kijkt naar de botgezondheid en niet naar andere effecten die kunnen ontstaan als gevolg van een tekort.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.