Tip voor nazomer of herfst: de Eger fietsroute in Tsjechië

0

Het fietspad langs de rivier de Eger in West-Bohemen wordt alleen maar mooier. Waar eerder het pad vooral gebruikt werd door wandelaars is de route nu ook voor fietsers toegankelijk. De 223 kilometer lange fietsroute gaat door de schitterende vallei van de rivier de Eger, langs smalle kloven met majestueuze rotsen waar je langs kastelen, pittoreske steden en historische kuuroorden komt.

Eger fietsroute

De Egerroute is een fietspad dat een van de  schoonste rivieren van het land volgt. De Eger (Tsjechisch: Ohře) stroomt vanaf de grens met Beieren door een schitterend landschap naar het noorden van het land, naar de Elbe in de buurt van de stad Litoměřice. De fietsroute beslaat bijna 230 kilometer en is ook voor families ideaal vanwege de rustige paden en de geringe hoogteverschillen. De Egerroute wordt gemarkeerd met fietsmarkering nummer 6 en maakt vanaf Cheb tot Karlovy Vary deel uit van de Central-Europe EuroVelo route. De route gaat voor een groot deel langs de rivier de Eger, maar je wijkt regelmatig af van het water. Zo kom je ook door bossen, moet je enkele heuvels beklimmen en fiets je over rustige asfaltwegen of verharde grindpaden speciaal voor fietsers.

 

Kastelen en majestueuze rotsformaties

De Eger fietsroute kan opgedeeld worden in vijf etappes, waarbij de trajecten ongeveer 40-60 kilometer per dag zijn. Starten kan bij de Tsjechisch-Beierse grens bij Slapany of in Cheb, een leuke stad met een kasteel en overblijfselen van vestingmuren. Op het stadsplein vind je elf oorspronkelijk gotische huizen, de Cheb Špalíček. De Eger fietsroute vervolgt haar weg naar de mooie plaatsen Mostov, Kynšperk en Sokolov met ook weer tal van kastelen. Zoals de middeleeuwse stad Loket, waar een robuuste burcht boven de stad pronkt. Een van de mooiste plekken is tussen Loket en Karlovy Vary waar je het natuurlijke landschap van de Svatoš rotsen. Deze granieten rotsformaties zijn ontstaan door de rivier die zich een weg baande door het granietmassief en hierdoor een diepe kloof creëerde. Wind, regen en vorst vormden daarna de massieve rotspilaren.

Citytrip Karlovy Vary

De eerste 100 kilometer van de Egerroute gaat door de regio Karlovy Vary in West-Bohemen. Dit gebied staat bekend staat om haar historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Karlovy Vary is het beroemdste kuuroord van Tsjechië. De mooie architectuur en lokale specialiteiten maken een tussenstop hier de moeite waard. Uit Karlovy Vary komt de nationale sterke drank Becherovka en ook de lokale wafels ‘Lázeňské oplatky’ zijn het proeven waard.

Fietsen langs brouwerijen

De fietsroute voert ook door de regio Ústí met de steden Klášterec nad Ohří, Kadaň, Žatec en Louny. In dit gebied wordt al meer dan driehonderd jaar hop geteeld, vanwege het droge en relatief warme klimaat, gecombineerd met veel grondwater. Žatec is dé hopstad van Tsjechië. In de plaats vind je een informatief hop- en biermuseum met een aangrenzende brouwerij. Bier- en fietshebbers kunnen vanaf hier zelfs een bierroute volgen langs 14 brouwerijen in Duitsland en Tsjechië. De Egerroute komt langs van deze twee brouwerijen. Naast hopvelden passeer je in de regio Ústí  een oud vulkanisch gebied. Veel van de heuvels en bergen bestaan uit vulkanisch materiaal. In de pittoreske stad Litoměřice vloeit de Eger over in de rivier Elbe en eindigt deze gevarieerde rivierroute.

Tip: gratis fietskaarten aanvragen kan via amsterdam@czechtourism.com

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.