Leuke fietsbestemming in Duitsland: Billerbeck in Münsterland

0

Vlak over de grens vind je midden in het parkachtige landschap van het Münsterland het historische kuuroord Billerbeck, door de inwoners liefkozend Billerbü genoemd. Een typisch Westfaals stadje,  omringd door de glooiende heuvels van de Baumberge. Zo dichtbij en tegelijkertijd zo anders: een leuke dichtbij bestemming voor een fietsvakantie!

Het Münsterland wordt al jaren achter elkaar door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot een van de beste fietsregio’s van Duitsland. Billerbeck, op een klein uurtje rijden vanaf de grens, is met de centrale ligging het ideale uitgangspunt voor verschillende fietsroutes. Je kunt een van de goed bewegwijzerde routes fietsen vanuit deze mooie vakwerkstad of gewoon een rondje maken op de bonnefooi. De zogenaamde „Pättkes” – zo worden de rustige fietspaden hier genoemd – leiden je vanzelf langs beekjes, kastelen, weilanden en zonnebloemvelden. Onderweg kun je pauzeren bij een van kleine brouwerijen, biertuinen of landcafés en genieten van een speciaal biertje en lekkere regionale specialiteiten.

Kastelenroute: de 100-Schlösser-Route

Een fietsroute die er echt uitspringt is de bekende „100-Schlösser-Route”. Met deze route fiets je vorstelijk langs de 100 kastelen en kloosters die het Münsterland rijk is. Het grote aantal kastelen heeft de regio te danken aan zijn geschiedenis; tot 200 jaar gelden was het Münsterland opgedeeld in ontelbaar veel kleine heerschappen met elk zijn eigen kasteel of burcht. Vanuit Billerbeck kun je over de kastelenroute in de richting van Nottuln of Havixbeck fietsen.

 

Fietsroute voor foodies in Duitsland

Speciaal voor culinair georiënteerde fietsers heeft Billerbü een overheerlijke sterrenroute samengesteld. Met de „Velo Culinaria” fiets je langs de bezienswaardigheden van Billerbeck met onderweg de lekkerste streekgerechten, zoals een klassieke Münsterländische koffietafel en een warme lunch in een klooster. De „Velo Culinaria” kan als driedaags arrangement geboekt worden waarbij alle maaltijden inclusief zijn.

 

Mooi fietsen dichtbij de Nederlandse grens

De rijkdom aan culturele en historische bezienswaardigheden is opvallend voor een kleine stad als Billerbeck. Het oriëntatiepunt van de stad is de gotische Ludgerusdom, waarvan de twee torens al van veraf te herkennen zijn. De dom is dagelijks van binnen te bezichtigen en er vinden regelmatig concerten plaats. Als cultureel hart van Billerbü is de Kolvenburg een bezoek waard. Deze eeuwenoude burcht is inmiddels weer geopend voor bezoekers en vinden er wisselende exposities, evenementen en rondleidingen plaats. Het historische centrum is op zichzelf staande bezienswaardigheid. Hier ontdek je kronkelige steegjes, kleine boetiekjes en fraai versierde vakwerkhuisjes.

Duitse hotels en arrangementen voor fietsers

Er zijn verschillende fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden en arrangementen te boeken. Brochures en fietskaarten en overige informatie vind je op www.billerbeck-muensterland.de en www.velo-culinaria.de. Let op: net als in de rest van Duitsland is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in openbare binnenruimtes verplicht voor personen vanaf zes jaar. Tijdens het wandelen en fietsen hoef je geen mondkapje op. Voordat je een accommodatie of attractie bezoekt, kun je het beste de betreffende website bezoeken voor de actuele bezoekersinformatie.

Beeld: Dom © Robert Wilken, Rusch in Billerbeck © Joachim Albrecht, centrum Billerbeck © Joachim Albrecht

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.