Ontdek Holland boven Amsterdam: verrassend fietsen langs kust en stad

3

ADVERTORIAL

Ontdek een oer-Hollands stukje Nederland met een rijke historie, prachtige natuur en fraaie vergezichten. Langs de drie kusten van Holland boven Amsterdam en in het groene binnenland is veel te zien en te beleven. Vijf fijne routes langs verborgen parels en bijzondere afstapplekken. En ook: win een fietsarrangement!

Holland boven Amsterdam in vijf routes

1. Wonderlijk Wieringen (42 km)
Ontdek het voormalige eiland Wieringen met mooie vergezichten, uitgestrekte natuur en leuke dorpjes. Vanuit Den Oever fiets je langs de IJsselmeerkust, door het Robbenoordbos, naar het Amstelmeer en over de waddendijk. Bezoek het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont en eet een vers visje in de haven. Vanaf hier kun je ook excursies naar het waddengebied maken.

Met een beetje geluk…

2. Duinen en dijkenroute (42 km)
Waai uit in de duinen, trap over dijken en toer met de wind mee door de polder. Sint Maartenszee, een kleine badplaats met een prachtig breed strand, is het startpunt. Je fietst door natuurgebied Het Zwanenwater met unieke flora en fauna, om vervolgens via Petten door de Schoorlse Duinen te gaan. Neem een pauze bij een van de vele strandpaviljoens.

Holland boven Amsterdam

Het strand bij Petten wordt steeds breder

3. Op de trappers door de zilte lucht (39 km)
Ontdek dit prachtige gebied in de zilte zeelucht. Je begint op Willemsoord. Vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine, nu een monumentaal deel van Den Helder. Via de Noordzeekust ga je naar Julianadorp, Callantsoog en via de polder weer terug. Afstappen kun je bij het Reddingmuseum, het Marinemuseum of Fort Kijkduin.

Het Marinemuseum in Den Helder

4. Stolpenroute Schagen (33,5 km)
Deze route overbrugt de afstand tussen Schagen en het mooie kustgebied. Onderweg kom je twee museumboerderijen tegen die een bezoek waard zijn: de rijke stolp Vreeburg in Schagen en de duinboerderij Tante Jaantje in Callantsoog. Ook kom je langs de Nollen van Abbestede, een hoger gelegen duinland met enkele beeldbepalende stolpen en bijzondere duinflora.

5. Westfriese Landroute (37 km)
Beleef de rust van het Westfriese land. Van het uitgestrekte IJsselmeer tot het groene binnenland, het trekt allemaal aan je oog voorbij tijdens deze route rond de historische stad Medemblik. Hier vind je het Nederlands Stoommachinemuseum en Kasteel Radboud. Relaxen doe je aan de Vooroever, waar je geniet van het strand, de natuur en de vele moeras- en watervogels.

Holland boven Amsterdam

Kasteel Radboud in Medemblik is een afstapmoment waard

Kijk op Fietsen boven Amsterdam voor alle fietsroutes en nog veel meer afstaptips!

Fraaie vergezichten!

WIN EEN FIETSARRANGEMENT!

Winactie: maak kans op een geheel verzorgd arrangement voor 2 personen:

– 2 overnachtingen met ontbijt bij B&B ’t Emmapark in Medemblik
– 1x diner bij restaurant Hof van Medemblick in Medemblik
– 1x lunch bij restaurant De Nadorst in Blokker
– Routekaart fietsroute ‘Hoogtepunten uit de Gouden Eeuw’
– Bezoek aan Nederlands Stoommachinemuseum

Fijne stek: B&B ’t Emmapark is je overnachtingsplek

Ga naar Fietsen boven Amsterdam en laat je gegevens achter om kans te maken op dit arrangement. De actie loopt t/m 31 augustus 2020. Hieronder twee routes die perfect in het arrangement passen.

Fietsroute ‘Hoogtepunten uit de Gouden Eeuw’ (40 km)Fiets in Medemblik langs hoogtepunten uit de Gouden Eeuw en geniet van lokale producten bij lokale horeca. De fietsroute bevat acht aangegeven, bijzondere stopplekken. Bij de stopplekken staan schilderijlijsten, wat uitnodigt voor een mooie foto. Scan de QR-codes en je krijgt mooie verhalen te horen. Een onvergetelijke fietstocht staat je te wachten.

Fietsroute van Medemblik naar Hoorn (48 km)Vanuit Medemblik voert deze route je over de dijk langs het IJsselmeer richting Blokker waar een heerlijke lunch bij restaurant De Nadorst op je staat te wachten. Na de historische stad Hoorn doe je op de terugweg naar Medemblik Opperdoes aan. Dit plaatsje bestond al in de 11de eeuw en heeft veel bruggen en waterwegen. De route vind je op Fietsnetwerk

Deel.

Over de auteur

3 reacties

 1. Van mijn 15e tot mijn 35ste met heel veel plezier in Medemblik gewoond. Al bijna 40 jaar geleden dat ik daar richting het midden van Nederland ben vertrokken, zou erg leuk zijn om het kleine stadje en de omgeving weer eens te herontdekken.

 2. Frank Hulsebosch op

  Dag beste mede fietsliefhebbers,

  Inmiddels één maand met pensioen hebben wij het fietsen herontdekt en een proefabonnement genomen op FietsActief. Na het lezen van het eerste zeer motiverende blad is de kans groot dat wij een permanent abonnement gaan nemen.

  Met vriendelijke groet en op het het onthaasten via het rijden van mooie fietsroutes,

  Frank Hulsebosch uit Lisse
  06-53924014