Vernieuwde fietsbelevingsroute in de Brabantse Kempen: Zwarte Kaat

0

In de Brabantse Kempen kun je met het hele gezin op pad voor een 36 kilometer lange fietstocht in het spoor van de legende van Zwarte Kaat: een heks met ravenzwarte haren. Volg de fietsknooppunten vanaf het nieuwe themaroutepaneel, of laat je leiden door de app.

VisitBrabant Routebureau is gestart met het bundelen van lokale, kwaliteitsvolle en verhalende wandel- en fietsroutes. Iedere route is eenvoudig te downloaden, verdwalen is dus niet mogelijk én je komt langs lokale hotspots waar je even de benen kunt laten rusten. De kindvriendelijke ‘Zwarte Kaat’-route is 36 kilometer lang en start bij het gloednieuwe themaroutepaneel aan Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel. De route is ook te fietsen met de ‘Routes in Brabant’ app, die je langs de knooppunten navigeert en onderweg het verhaal van Zwarte Kaat vertelt.

De legende van Zwarte Kaat

Aan het einde van de zestiende eeuw maakte een heks met ravenzwarte haren en kromme neus, genaamd Zwarte Kaat, de Brabantse Kempen onveilig. Met haar handlangers plunderde ze boerderijen en kerken en overviel ze tal van reizigers. Ze vond zelfs het lef om een pasgeborene te roven, genaamd Thomas. Het kindje was geboren met het geboortevlies over het hoofd. Door die ‘helm’ zou hij in de toekomst kunnen kijken en geluk brengen. Wie hem binnen een dag zou dopen, had het geluk aan zijn kant. En dus besloot Zwarte Kaat de baby te stelen en doopte ze het kind als haar eigen zoon in de Abdij van Postel.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Na een aantal jaar was het geluk dat Thomas bracht, uitgewerkt en had ze hem niet meer nodig. Hij zag kans om te ontsnappen en iedereen te waarschuwen voor de brute overvalplannen van zijn ‘moeder’. De bende werd in de val gelokt en ze werden één voor één opgehangen. Alleen meesterbrein Zwarte Kaat kon ontsnappen. Niet veel later werd ze toch gevangen, onthoofd en ver weg begraven in het Kempische dorp Bladel. Niet onder een kruis, maar onder een dor, klein takje. Of dat dacht men toch… Dat takje groeide uit tot de grillige Heksenboom. Zwarte Kaat was dus nooit weg, maar zit tot op de dag van vandaag nog diepgeworteld in de Kempische bossen.

Fietsen met app in Brabant

Fietsbelevingsroute ‘Zwarte Kaat’ en de app ‘Routes in Brabant’ zijn gratis te downloaden op visitbrabant.com/zwartekaat. Ook kun je een routeflyer afhalen bij het startpunt van de route, Recreatiepark De Achterste Hoef, Troprijt 10 in Bladel. Geniet na met Zwarte Kaat lekkernijen, zoals Zwarte Kaat bier, kaas, ijs of chocola. VisitBrabant Routebureau heeft via de officiële fietsknooppunten nog veel meer bijzondere belevingsroutes ontwikkeld. Ontdek ze in de speciale fiets- en wandeleditie van het VisitBrabant online magazine.

Beeld: Routebureau Brabant 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.