Nieuwe themafietstocht in Denemarken: de IJstijdroute

0

Denemarken heeft een nieuwe fietsroute met een bijzonder thema: de IJstijdroute (Istidsruten). Je ziet al het moois dat West-Seeland te bieden heeft op een route van 390 kilometer, verdeeld over vijf etappes, langs fjorden, kust en door bossen.

IJstijdroute

IJstijdroute

De IJstijdroute (Istidsruten) start of eindigt in de regio Odsherred in het westen van Seeland of in de historische stad Sorø, ten zuiden van de regio. De hoofdroute bestaat uit 280 kilometer fietsplezier. Als je de 110 kilometer aan extra lussen meerekent, dan zijn het er 390. De lussen zijn natuurlijk ook leuk om te rijden vanuit een fijne uitvalsbasis, zoals een huisje.

IJstijdroute

Zou het er in de IJstijd ook zo hebben uitgezien..?

Fiets mee in de trein in Denemarken

Wie de route wil inkorten neemt simpelweg de fiets mee in de trein. Er zijn dertien stations langs de route – in het hoogseizoen is het aan te raden om een treinreservering te maken. De fietsroute is geschikt voor zowel lange als korte trips. Er zijn goede fietspaden en smalle wegen aanwezig waar relatief weinig autoverkeer rijdt. Hierdoor kunnen fietsers die graag een hoog tempo aanhouden, of juist families met kinderen, in alle rust op weg. Informatieborden langs de route vertellen meer over het prachtige Deense landschap dat gevormd is tijdens de laatste IJstijd, zo’n 20.000 jaar geleden.

IJstijdroute

Een fiets bestond in ieder geval nog niet

Cultuur en natuur onderweg

Langs de route komen fietsliefhebbers een aantal bezienswaardigheden tegen op het gebied van cultuur, natuur, geologie en astrologie. Een van de nieuwste attracties is ‘s werelds grootste replica van een koninklijke zaal uit het Vikingtijdperk in het archeologisch openluchtmuseum Sagnlandet Lejre.

In natuurpark Åmosen zijn wetlands en het astronomisch observatorium Brorfelde te bezoeken. In het eerste nationale park van Denemarken, Skjoldungernes National Park, liggen het fjordenlandschap klaar om te ontdekken, net als de grote staatsbossen. Langs de route bevinden zich verder het Geopark Odsherred, Denemarkens eerste UNESCO Geopark en de beroemde Solvognen, een zonnestrijdwagen die als een van de belangrijkste vondsten uit de Europese bronstijd wordt gezien.

Meer info: er is een handige gratis app van de fietsroute beschikbaar voor Android en iOS. Kaartmateriaal is verkrijgbaar bij de lokale VVV-kantoren. Downloaden kan ook via istidsruten.dk.

Beeld: Istidsruten 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.