Mooie tocht, mooi doel: de Molentoer – langs 10 Amsterdamse molens

0

 

Wie kent ‘m niet? De Molen van Sloten. Als je in de buurt van Amsterdam woont tenminste. Leuk: de nog werkende poldermolen heeft een landelijke fietstocht opgezet langs 10 molens aan de rand van de stad: de Molentoer. Niet alleen omdat we dit jaar voornamelijk in Nederland vakantie vieren en dit een mooi fietsuitje is, maar ook omdat de molen wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

Afgeblazen
Nou, da’s ook jammer. Vanochtend (29 mei) kregen we het volgende bericht van de organisatie: ‘Helaas is de realisatie van de Molentoer op deze korte termijn door onvoorziene omstandigheden niet mogelijk gebleken. Daarom heeft de organisatie van de Molen van Sloten besloten de toer af te gelasten.’ Dit fietsfeestje gaat dus niet door, zonde. Ben je echter toch op ideeën gebracht, met een fietsrouteplanner en een beetje spieken op het kaartje hieronder maak je eenvoudig zelf een mooie route langs de molens.

Lees ook: Zelf een route maken

Molentoer

De Molen Van Sloten (foto: flickr – Carla Vijn)

Molentoer, een mooi doel

De Molentoer is een heerlijke fietstocht van 60 kilometer. Een afstand die is af te leggen op één dag, met leuke tussenstops bij de 10 molens van Amsterdam. Natuurlijk kun je de tocht ook in meerdere etappes rijden. Je kunt de route de hele zomer rijden: van 1 juni tot 30 september.  Wie aantoont de complete rit langs de 10 molens te hebben voltooid, ontvangt een certificaat. Dit kun je doen door een selfie te maken met elke in de toer opgenomen molen erop. Zo werk het:

  • Inschrijven doe je hier, VIA DE WEBSITE. Deelname kost 12 euro, daarvan gaat 10 euro naar de molen. (Lukt de inschrijving niet meld je dan aan via evenementen@molenvansloten.nl)
  • Start en finish bij één van de in de toer opgenomen molens.
  • Maak, als je wil, een foto van jezelf bij elke molen, met de molen duidelijk zichtbaar.
  • Mail, als je de tocht hebt volbracht, alle 10 foto’s naar evenementen@molenvansloten.nl
  • Op aanvraag krijg je het blad Molens gratis thuisgestuurd (zolang de voorraad strekt).
  • Je ontvangt een certificaat en een voucher voor een rondleiding voor 2 personen in de Molen van Sloten, te besteden in 2021.
Moelentoer

Zo loopt de route in een notendop

Maar wat is er dan aan de hand met de molen?

De Molen van Sloten is een werkende poldermolen in Sloten, aan de rand van Amsterdam-West. De molen ontvangt geen subsidies en wordt draaiende gehouden door twee vaste medewerkers en ruim 80 enthousiaste vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud en de ontvangst en begeleiding van bezoekers. De molen heeft het moeilijk sinds de uitbraak van het coronavirus omdat door sluiting de inkomsten zijn weggevallen. Ook nu de molen sinds 1 juni beperkt weer open is, zullen de bezoekersaantallen laag zijn en kunnen geen evenementen worden georganiseerd. Daarom organiseert de molen onder meer deze toer om geld in te zamelen om zo het hoofd boven water te houden.

De organisatie van de toer is in handen van professionals. Als buurtgenoot van de molen promoot sportpresentator Jack van Gelder deze tocht, bekijk de video hieronder.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Molentoer

De molen in vol ornaat

Molentoer

De 10 molens van de toer

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.