Een fietsverzekering afsluiten: waar let je op?

1

Gestolen of beschadigd? Het kan je fiets zomaar overkomen. Ook recente cijfers laten zien dat fietsdiefstal geen zeldzaamheid is. En beschadigingen aan je fiets ook niet trouwens. Wie kent het niet: de schok als hij er écht niet staat, nérgens. Een fietsverzekering kan je leed verzachten. Maar welke kies je? Let op de volgende zaken én bekijk onze handige tip.

Fietsverzekering afsluiten

1. DOE WAT DENKWERK
Sluit niet in de euforie van de aankoop van een nieuwe fiets meteen een verzekering af. Bekijk of de rijwielhandelaar je wel een goed aanbod geeft. En wil je überhaupt wel een fietsverzekering? Zoals bij alle verzekeringen gaat het in de basis om twee vragen: hoe groot is het risico? En: kun je zelf de schade opvangen als het gebeurt? Als je een heel dure fiets hebt gekocht van je laatste geld, dan heeft het zin een fietsverzekering te regelen. Maar als je fiets niet zo heel duur was of je je fiets eigenlijk nooit in de openbare ruimte stalt, dan is een fietsverkering misschien wel overbodig.

2. DIEFSTAL EN/OF SCHADE?
Als je besluit een fietsverzekering te nemen, dan is de vraag wat voor één? Wil je alleen diefstal of ook schade veilig stellen? En wat valt er dan onder schade? Volgens de Consumentenbond is met name hoe omgegaan wordt met schade aan de accu een belangrijk verschil in de verschillende verzekeringen voor e-bikes. Sommige fietsverzekeringen schrijven maandelijks af op de waarde van de accu, anderen houden een vast bedrag aan.

Lees ook: 7 tips tegen fietsendiefstal

fietsverzekering

Zet je fiets altijd vast: aan paal, hek of rek!

3. AFLOPEND OF DOORLOPEND?
Bij een aflopende fietsverzekering betaal je bij het afsluiten in een keer de premie voor drie of vijf jaar. Bij een doorlopende verzekering betaal je eens per maand of per halfjaar premie. Je loopt dus minder risico op ‘weggegooide’ premie als je je fiets verkoopt of weggeeft. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen, zoals Interpolis, kun je maandelijks opzeggen. Ook een belangrijk verschil tussen verzekeringen: krijg je als je fiets wordt gestolen, geld of kun je een nieuwe uitzoeken?

4. TARIEVEN
De verschillen in premies zijn best groot. Het maakt verder enorm veel uit in welk deel van Nederland je woont. Inwoners van grote steden als Amsterdam of Utrecht betalen vaak twee keer zoveel als inwoners van het Friese platteland bijvoorbeeld. Opvallend is ook dat verzekeringen voor e-bikes bij sommige maatschappijen voordeliger zijn dan voor stadsfietsen. Dat heeft te maken met het ‘risicoprofiel’ van de e-bike-bezitter.

5. TWEE SLEUTELS
Heb je een fietsverzekering afgesloten, let er dan op dat je twee originele sleutels van het slot kunt overhandigen. Dat is altijd één van de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappijen in het geval van diefstal. Wat dan als je er een kwijt raakt? Meteen een nieuwe laten maken en dat doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij.

HANDIGE TIP: Keuzehulp van de Consumentenbond
Op de website van De Consumentenbond vind je veel informatie over fietsverzekeringen. Handig is deze pagina: Keuzehulp voor het kiezen van een fietsverzekering.

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. André Zijlmans op

    Onze fietsen zijn nog nooit gestolen. Thuis staan ze altijd binnen (op slot). Als we ermee onderweg zijn parkeren we ze altijd in het zicht en zitten ze met een kabelslot aan elkaar.