Hoe zorg je dat mensen coronaproof fietsen?

1

De fiets is nu belangrijker dan ooit. De WHO raadt het aan als transportmiddel om veilig van a naar b te komen. De vraag is echter hoe je kunt zorgen dat mensen coronaproof fietsen. Een heikel punt, zo bleek uit reacties op een van onze berichten vorige week. Ook De Fietsersbond dacht hierover na. De bond komt daarom met zes suggesties.

Coronaproof fietsen

Heel fijn dat iedereen de fiets (her)ontdekt om te sporten, van a naar b te komen of gewoon een frisse neus te halen. Maar is daar genoeg ruimte voor en géven we elkaar daar genoeg ruimte voor? We vroegen onlangs naar ervaringen van onze nieuwsbrieflezers hierover en daar kwamen heel wat reacties op binnen – je vindt ze helemaal onderaan. Het blijkt een heikel punt te zijn die 1,5 meter, ook op de fiets!

Lees: Afstand houden op de fiets, soms makkelijker gezegd dan gedaan

Zes suggesties

Daarom komt De Fietsersbond met deze zes suggesties:

1. Verlaag de snelheid binnen de bebouwde kom
Dan hebben fietsers meer keuze waar ze willen fietsen. En sta toe dat brommers, snelle en brede fietsen op de rijbaan fietsen zodat er meer ruimte is voor de gewone fietsers op het fietspad.

2. Zet verkeerslichten uit
Op veel plekken is te weinig plek voor fietsers om anderhalve meter afstand te houden als ze wachten voor het stoplicht. Dat probleem kun je oplossen door de stoplichten uit te zetten of ze fietsvriendelijk af te stellen.

3. Maak van smalle tweerichtingenfietspaden eenrichtingpaden
Maak van smalle tweerichtingenfietspaden eenrichtingpaden als aan de overkant een ander fietspad ligt of creëer ruimte op de rijbaan door bijvoorbeeld busbanen open te stellen.

4. Haal fietspaaltjes weg
Haal paaltjes op fietspaden weg zodat uitwijken makkelijker wordt. Dat scheelt weer heel wat ongelukken. Elk jaar raken naar schatting enkele honderden fietsers ernstig gewond door een botsing met een paaltje.

5. Meer ruimte voor fietsparkeren
Vooral op de routes naar de fietsenstallingen is het lastig om afstand te houden. Een oplossing kan zijn om meer ruimte te maken voor fietsparkeerplaatsen, bijvoorbeeld door van autoparkeerplaatsen fietsparkeerplaatsen te maken.

6. Verlaag de BTW of schaf die af
Als we inzetten op vaker en verder fietsen met zijn allen, is het belangrijk dat iedereen een goede fiets heeft. Verlaag daarom de BTW op fietsen of schaf die komende maanden helemaal af.

coronaproof fietsen

We moeten ook de kans krijgen om veilig te fietsen

Het gehele advies dat de bond uitbracht aan de overheid vind je op: Fietsen in de anderhalvemetersamenleving

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Het belangrijkste staat niet in het artikel:
    Hoeveel meter afstand geldt voor fietsers, de anderhalve meter is voor wandelaars,
    in artikelen (door deskundigen) staan véél meer meters dan die 1,5 meter