Vogelroute fietsen: het broedseizoen is begonnen!

0

‘Social distancing’, het is voor ons een hot item maar dieren doen daar de komende maanden zeker niet aan. Zij hebben maar tot half juli de tijd om te daten, te paren, te broeden en voor hun jongen te zorgen. Het voortbestaan van hun soort hangt af van die paar maanden in het jaar. Rust is dan extra belangrijk. Toch kun je een vogelroute fietsen, in Workum bijvoorbeeld!

Vogelroute fietsen

De lente is een wake up call voor de meeste dieren in de natuur en maakt de voorplantingsdrift in hen wakker. Tegelijkertijd is het voorjaar een tijd waarin wandelaars en fietsers er (normaliter) massaal op uit trekken om van de ontluikende natuur te genieten. Met toegangsregels zorgt Natuurmonumenten dat natuurbehoud en beleving goed samen blijven gaan.

De belangrijkste zijn: houd je aan wegen en paden en houd honden aan de lijn, mits anders aangegeven. In het broedseizoen zijn de boswachters extra alert op de naleving van deze regels. Dieren kunnen wennen aan vaste gedragspatronen van de bezoekers. Zolang ze op de paden blijven waar dieren overdag aan mensen gewend zijn.

vogelroute fietsen  vogelroute fietsen

Langs weidevogels

Ook vanaf het pad kun je dieren zien. Natuurmonumenten heeft bijvoorbeeld verschillende routes waar je goed vogels kunt spotten, kijk maar op deze pagina’s. In de weidevogelgebieden broeden kievit, wulp, grutto en tureluur op de grond, vandaar dat deze soorten zo kwetsbaar zijn. Maar je kunt ze toch ontdekken vanaf de fiets. 

Woon je in de buurt van Nationaal Park Weerribben-Wieden? Dan kun je daar deze leuke weidevogel fietsroute volgen! Met tal van tips om het ‘wuurlie-wuurlie-wuurlie’ van de wulp en het gemekker van de watersnip (niet voor niets ‘hemelgeit’ genoemd!) te kunnen duiden.

ROUTE WORKUM
Tot slot is er onze eigen prachtige Route Workum, een lentetocht door Zuidwest-Friesland. De periode dat de eieren van de grutto en andere weidevogels uitkomen. Een route door prachtige, verstilde natuur. Ben je abonnee, dan is de route helemaal beschikbaar voor je in ons route-archief.

vogelroute fietsenvogelroute fietsen

Probeer drukke natuurgebieden vooral in het weekend te mijden op het moment. Houd er rekening mee van de buitencentra van Natuurmonumenten tijdelijk gesloten zijn vanwege het corona-virus.
Beeld: Natuurmonumenten 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.