Fietsen door de Bomen in Belgisch Limburg wint prestigeuze prijs

0

Het Belgisch-Limburgse fietsroutenetwerk is in 2019 naar een hoger niveau getild. Na de fietsbeleving ‘Fietsen door het Water’ (#FDHW) werd vorig jaar ‘Fietsen door de Bomen’ (#FDDB) geopend. Een fietspad op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland. Het fietspad ligt op het fietsroutenetwerk vlakbij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven bij Hechtel-Eksel.

Extra bijzonder: het Fietsen door de Bomen-project won recentelijk een prestigieuze International Design Award in Los Angeles. In de Architecture-subcategorie ‘Arches, bridges, viaducts and gateways’ om precies te zijn. Het project versloeg daarmee prominente tegenstanders uit onder meer de VS en Oezbekistan. De toonaangevende ontwerpwedstrijd telde duizenden inzendingen uit bijna honderd verschillende landen. Met recht een prijs om trots op te zijn, zo stelt Toerisme Limburg. 

De IDA-jury roemt de unieke ervaring die het pad biedt door het sensationele 360° uitzicht en de manier waarop de constructie met de omgeving samenvalt. Vandaar dat het pad ook al ruim 200.000 fietsers op de teller heeft staan, aldus Toerisme Limburg. Een bezoekje waard wellicht!

Fietsen door de bomen

Het FIETSPAD DOOR DE BOMEN voegt een unieke beleving toe aan het Limburgse fietsroutenetwerk in België. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug, een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter, Deze stijgt geleidelijk met 3 tot 4 procent tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360-graden beleving. Om de veiligheid te garanderen, gebeurt fietsen in één richting en is er een subtiel aanwezig draadnet met een leuning. Ook is het pad met 3 meter lekker breed zodat je comfortabel naast elkaar kunt rijden.

Spectaculaire fietsbelevingen

‘Fietsen door de Bomen’ is een project van Toerisme Limburg. Het is onderdeel van ‘Cycling Synergy’, een strategie waarmee Toerisme Limburg een extra belevingslaag over het bestaande fietsroutenetwerk legt. Dat doen ze met een reeks projecten, zoals ‘Fietsen door het Water’ (#FDHW) in Bokrijk en dit jaar ook ‘Fietsen door de Heide’ (#FDDH) in het Nationaal Park Hoge Kempen. Daar hangt een stevig prijskaartje aan: Vlaanderen investeert 2,7 miljoen euro in de verschillende blikvangers op het Limburgse fietsnetwerk. Maar: meer fietsers betekent ook meer gasten in de hotels, terrassen en winkels.

Fietsbrug

Het project kwam tot stand in nauwe samenspraak met avonturenbos Bosland en het agentschap Natuur en Bos. Het bos bestaat vooral uit naaldbomen, die begin vorige eeuw werden aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de mijnen zijn de naaldbomen nooit gekapt, maar door hun gelijke leeftijd zijn ze nog steeds beperkend voor de ontwikkeling van het bos. Door de aanleg van de fietsbrug krijgen kleinere inheemse bomen meer plaats en licht om door te groeien, wat zorgt voor een evenwichtig bosbestand. De bomen die op de plaats van het fietspad stonden, zijn gebruikt voor een informatie- en rustpaviljoen bij de entree.

Het fiets- en wandelpad ligt vlakbij fietsknooppunt 272, aan het Pijnven in Bosland (Hechtel-Eksel). Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen met verschillende bijzondere belevenissen zoals ook het Muziekbos. Bosland meet 5.137 ha en strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel en Pelt en de steden Lommel en Peer.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.