EILAND blues: proef het echte eilandgevoel

0

Krijg je ook wel eens zin om je boeltje op te pakken en met fiets en al te verhuizen naar een eiland, ver weg van verkeersdrukte, files en herrie? Hier is een mooi alternatief: zet een kop thee, duik even een uurtje in het boek EILAND blues en je voelt je weer een anders mens.

In het nieuwe boek ‘EILAND blues, overleven op 60° noorderbreedte’ reizen fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel naar zes noordelijke eilandgemeenschappen op Groenland, IJsland, Schotland, Noorwegen, Estland en de Faeröereilanden. Het boek onderzoekt de kracht en de onmacht van eilandgemeenschappen. Op Groenland leidt de opleiding van een kind tot een tragedie binnen de Inuitgemeenschap, op Harris vrezen ze het lot van buurvrouw St Kilda en op Rovaer houdt een scheepsramp de bevolking al een eeuw in zijn greep. 

Het eigene van eilanbewoners

Eilandbewoners koesteren de verlatenheid, zoeken de eenzaamheid op of blijven voor altijd wonen in die verlaten baai. Ze zijn niet wereldvreemd, keren zich niet van de mensheid af, maar varen wel bij een rustig bestaan. ‘EILAND blues’ biedt een boeiende reeks portretten van eilandbewoners in hun omgeving op 60° noorderbreedte.
    

Mooi koffietafelboek

De eilanden zijn van duizelingwekkende schoonheid, kennen nog een traditionele cultuur, maar kampen ook met leegloop en uitzichtloosheid. Het boek is een prachtige ode aan die paradoxale wereld, voor iedereen die van reizen, fotografie en mensen houdt. Fijn om binnen handbereik te houden, voor als de stadsdrukte je teveel wordt.

  

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.