Aandacht voor fout VOC in Stedelijk Museum Alkmaar

0

In Stedelijk Museum Alkmaar is nog tot en met 1 maart de expositie te zien: De Houtman, best fout man? 400 jaar De Houtmaneilanden. Interessant om mee te pikken met de fietsroute uit onze streekgids Haarlem & Zuid-Kennemerland, langs buitenplaatsen uit de VOC-tijd. 

In 1619 zeilde Frederik de Houtman met een VOC-vloot langs de West-Australische kust. De Houtmaneilanden, die hij daarbij in kaart bracht, zijn naar hem genoemd. Frederik was de eerste gouverneur van Ambon. Daar zag hij toe op de naleving van het specerijenmonopolie dat de VOC had verworven. Als dat niet goedschiks ging, dan gebeurde het kwaadschiks. Berucht is de slachtpartij op de Banda-eilanden in 1621. De lokale bevolking werd uitgemoord en vervangen door tot slaaf gemaakten.

De Houtman broers: foute helden

In Alkmaar werd Frederik meerdere jaren tot schepen benoemd. Ook was hij kapitein van de schutterij. In 1880 kreeg hij, samen met zijn broer, een monument in Gouda. Ze hadden een heldenstatus. Tegenwoordig is de VOC-geschiedenis niet meer los te zien van de wandaden, waar ook Frederik zijn aandeel in had. Hoe kijken wij nu terug op Frederik? En wat betekent dat voor onze presentatie over de Gouden Eeuw van Alkmaar? In deze kleine focustentoonstelling wordt de bezoeker uitgenodigd hierover mee te denken. Verder lezen? In de museumwinkel is nu het boek Spice at any Price verkrijgbaar geschreven door Howard Gray, Australië.

Gratis fietsroute VOC-buitenplaatsen Haarlem

Neem meteen onze Streekgids Haarlem & Zuid-Kennemerland mee, die gratis werd bijgevoegd bij nummer 8 2019. Boordevol tips én een mooie fietsroute langs de buitenplaatsen die met VOC-schatten zijn betaalt. Je bestelt ‘m hier.

Beeld: Stedelijk Museum Alkmaar & Linda Korsten

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.