Kerstmarkten net over de grens in Duitsland

0

Een bezoek aan de Duitse kerstmarkten is voor veel Nederlanders een populaire traditie. Ook net over de grens is een aantal sfeervolle kerstmarkten te vinden. Voor een gemütlich weekendje weg om mooie kerstcadeaus te kopen, hoef je dus niet heel ver te reizen. Fanatieke fietsers kunnen er zelfs op de fiets naartoe vanaf de Nederlandse grens. Of neem je fiets mee en maak er een weekendje van met leuke tochtjes in de omgeving!

Middeleeuwse kerstmarkt

Op iets meer dan 50 kilometer van Roermond vind je de kerstmarkt in Schloss Dyck in Jüchen. Voor je kerstinkopen kun je hier in het kasteel bij maar liefst 160 kraampjes terecht. Op de binnenplaats is er een traditionele oosterse bazaar waar onder meer kerstversiering, sieraden, kleding, woonaccessoires en kunstnijverheid worden verkocht. En in de Engelse landschapstuin speelt een amateurgezelschap het kerstverhaal na, waarin zelfs de engel niet ontbreekt.

Romantisch Moers

In de adventstijd ruikt de Kastellplatz in het centrum van Moers, een uur rijden (met de auto) vanaf Nijmegen, een maand lang naar glühwein, geroosterde amandelen en kaneel. Hier geniet je op de kerstmarkt van traditionele specialiteiten als Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes) en Lebkuchen (kerstkoekjes). Ook is er een grote ijsbaan en een dagelijks wisselend podiumprogramma. Voor nog meer romantiek bezoek je het museum in slot Moers en het bijbehorende park in Engelse landschapsstijl. In het museum is een tentoonstelling te zien over prins Maurits van Oranje, die de stad in 1597 tijdens het Beleg van Meurs veroverde.

Sprookjesachtige sfeer

Het is slechts iets meer dan twee uur autorijden vanaf Utrecht naar de kerstmarkt in de middeleeuwse binnenstad van Hattingen. Hier geniet je tussen de vakwerkhuizen van een sprookjesachtige kerstsfeer. Het hoogtepunt vindt dagelijks om 17.00 uur bij het oude stadhuis plaats: Vrouw Holle opent dan een van de 24 ramen van de adventskalender, laat het gouden munten regenen door haar kussens uit te kloppen en leest verhalen voor. Een sprookjesstraat en uiteraard ook een kerststal maken het plaatje compleet.

Kerstmarkt in Sauerland

Ook het Duitse stadje Soest in het noordelijke Sauerland, vlakbij Dortmund, heeft een kerstmarkt in de historische binnenstad. Tussen groene zandstenen kerken, vakwerkhuizen, de dom en het stadhuis staan zo’n honderd houten kraampjes. Je vindt er een uitgebreide keuze aan handgemaakte kerstcadeaus, met onder andere houtsnijwerk uit het Ertsgebergte, educatief houten speelgoed, prachtige kerstboomdecoraties en allerlei specerijen.

 

Beeld: © Tourismus NRW e.V., Stommen

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.