Nieuw: bezoekerscentrum en Museum De Proefkolonie – met gratis fietsroutes

0

Eind oktober opende Museum De Proefkolonie in Frederiksoord in Drenthe de deuren. Het museum is gevestigd in het eveneens nieuwe bezoekerscentrum voor de Koloniën van Weldadigheid. Met mooie gratis fietsroutes langs monumenten en nationale parken!

Het opvallend moderne museum is opgezet als een interactieve beleving, waarbij bezoekers terugreizen naar 1818. Zo leef je mee met de eerste vijf kolonistengezinnen die ruim 200 jaar geleden in Drenthe een nieuwe toekomst vonden. Van de achterbuurten van Amsterdam reis je in de grote filmzaal door naar de Proefkolonie Frederiksoord. In de expositieruimte wordt je vervolgens uitgedaagd om het leven in de kolonie zelf te ervaren. Hier krijg je ook antwoord op de vraag wat er terecht kwam van het ambitieuze plan van generaal Van den Bosch.

Genomineerd als UNESCO Werelderfgoed

De kolonie in Frederiksoord was de eerste van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Samen vormen ze ’s werelds eerste, meest grootschalige en langst functionerende voorbeeld van binnenlandse agrarische koloniën om armoede te bestrijden. Een uniek sociaal experiment uit de 19e eeuw. Ze zijn utopisch in hun oorspronkelijke ambitie om zonder kosten alle armoede in het gehele Koninkrijk der Nederlanden (nu Nederland en België) voorgoed op te lossen. De Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord-Wilhelminaoord, Veenhuizen (beide in Drenthe) en Wortel (regio Antwerpen) zijn genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Het definitieve besluit daarover wordt verwacht in de zomer van 2020. Er zijn vier bezoekerscentra: Museum De Proefkolonie in Frederiksoord, het Bezoekerscentrum in Ommerschans, Bezoekerscentrum 5 – 7 in Merksplas en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gratis fietsroutes Kolonie Frederiksoord

Vanuit het bezoekerscentrum zijn mooie fietsroutes uitgezet, die je hier gratis kunt downloaden. Je fietst door het ‘buitenmuseum’ met de typische rechte lanenstructuur en tientallen monumenten. De kolonie ligt op een prachtige plek tussen de Nationale Parken WeerribbenWieden, Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. De routes zijn ook verkrijgbaar bij de Tourist Info balie in het museum. Van april t/m oktober kun je combinatietickets kopen voor museum en een dagje fietshuur (kan ook met e-bike).

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.