Fiets eens langs de nieuwe expo’s in Het Scheepvaartmuseum

0

Het Scheepvaartmuseum ligt prachtig vlakbij het station van Amsterdam. Een ideale plek om een mooie fietstocht langs het water en de havens van de hoofdstad van start te gaan! Bekijk meteen de nieuwe tentoonstellingen Strijd om het IJs en Republiek aan Zee.

Het Scheepvaartmuseum – Strijd om het IJs

In 1596 probeerden Nederlanders onder leiding van Willem Barentsz de oversteek te maken via een kortere, Arctische zeeroute naar Azië. Door het extreem koude klimaat en het poolijs bleek een doorvaart onmogelijk en strandden zij op Nova Zembla. In de eeuwen daarna verkenden pioniers en wetenschappers het noordpoolgebied, brachten het steeds verder in kaart en legden zijn geheimen bloot. Vandaag de dag is de impact van de klimaatcrisis op de Arctische Regio groot. Het smeltende ijs legt Noordelijke zeeroutes open, waardoor commerciële en militaire belangen steeds groter worden. De tentoonstelling Strijd om het IJs belicht 400 jaar Nederlandse ontdekking en exploitatie van de Noordpool en is nog t/m 10 mei 2020 in Het Scheepvaartmuseum te zien.

ScheepvaartmuseumScheepvaartmuseumScheepvaartmuseumScheepvaartmuseum

Republiek aan Zee

Dat Het Scheepvaartmuseum ondanks alle aandacht voor de historie besef heeft van de actualiteit blijkt ook uit de nieuwe Hoofdgalerij, met de tentoonstelling Republiek aan Zee. Deze laat met ruim 50 topstukken zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. De schilderijen, kunst- en gebruiksvoorwerpen die getoond worden, plaatsen een vaak vertelde geschiedenis binnen een bredere context. Hierbij komt ook de keerzijde van de economische voorspoed en culturele rijkdom naar voren. Nederlandse schepen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie vochten zich letterlijk een weg naar Azië en Amerika. De economische groei van de Republiek ging ten koste van het welzijn van andere volken en leidde tot koloniale overheersing en slavernij.

Scheepvaartmuseum  Scheepvaartmuseum     Scheepvaartmuseum Scheepvaartmuseum

Fietsroute door de havens van Amsterdam

De rijkdom van Amsterdam, de havens en de grote pakhuizen zie je ineens in een heel ander licht. Vlakbij het museum ligt knooppunt 5, als je hiervandaan naar knooppunt 55 fietst kun je een mooie route maken door de havens. Knooppunt 46 leidt je de andere kant op, naar het westen, waar je door kunt fietsen naar het kneuterige Durgerdam. Of stippel een eigen route uit met de online fietsrouteplanner van Stichting Landelijk Fietsplatform.

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.