7x afkoelen als het warm is op de fiets

0

Fietsen bij warmteHoewel van dat warme, klamme weer ook wat veel van het goede kan zijn, kun je op zich prima blijven fietsen. Helemaal als je jezelf een beetje in acht neemt. Met deze 7 tips houd je hoofd en lijf koel. Hoe vanzelfsprekend ze misschien ook lijken, ze werken pas als je ze daadwerkelijk toepast.

Overigens went je lichaam aan de hitte als het langere tijd achter elkaar warm is, en kan het steeds meer hebben. Wel geldt: hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lastiger het wel wordt om via transpiratie warmte af te geven. Iets om op te letten. Belangrijkste advies: luister naar je lichaam. Negeer symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, vlekken zien of je licht in je hoofd voelen niet. Pauzeer en ga verder als je je weer goed voelt.

7x afkoelen

1. STAP AF
Las voldoende en zelfs extra afstapmomenten en pauzes in. Lekker in de schaduw!

2. FELLE ZON
Vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur

3. BOS DOOR DE BOMEN
Kies voor een lommerrijke bosroute. Je vindt er meer schaduw en ook het eventuele asfalt is er minder heet waardoor je ook van de grond af minder opwarmt.

4. MINDER = MEER
Matig de lengte van je route en minimaliseer het aantal inspannende hellingen of klimmetjes. Zorg dat je tocht niet te pittig is voor de warme weersomstandigheden.

5. HOOFDZAAK
Hoe koeler je hoofd, des te koeler je lichaam. Draag dus iets op je hoofd: een petje, hoedje of fietshelm. Bij voorkeur in een lichte kleur want dat reflecteert de zon. Zo warm je minder op.

6. LICHT & LUCHTIG
Draag dunne, luchtige, ademende kleding met een vochtafvoerende werking, in een lichte kleur.

Wist je dat? Je via je oksels snel afkoelt? Draag daarom lekker iets mouwloos. 

7. DRINK PREVENTIEF
Drink voldoende, en vóór je dorst hebt. Uiteraard om je vochtverlies aan te vullen. Dan blijf je trouwens ook beter presteren.

Wist je dat? Door koolzuur je dorst sneller voorbij lijkt en je daardoor minder drinkt, maar je dan denkt dat je meer hebt gedronken? Iets om op te letten. De Volkskrant verzamelde nog meer interessante weetjes over drinken. Je leest ze HIER

Wat is jouw beste afkoeltip? Laat het ons hieronder weten!

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie