Gratis fietsroute: lammetjes kijken op de Loenermark

0

Een bijzondere ontdekking op de Veluwe: de Loenermark. Ineens openen de bossen zich om plaats te maken voor dit uitgestrekte, glooiende heidegebied. Maak er een mooie fietstocht naartoe en neem een kijkje bij de schaapskooi. Helemaal leuk met de lammetjesdag, in 2019 op 24 maart!

Fietsen langs schaapskooi & wildscherm

Het Loenense Bos is eeuwenoud. Het werd al in de 10de eeuw vermeld. Een deel was voor hakhout in gebruik bij de ‘marke’ van Loenen, een vereniging die de gezamenlijke gronden beheerde. De Loenermark is een van de mooist natuurgebieden op de Veluwe en heel afwisselend met heide, bos en oude stuifduinen. Het is nu in beheer bij het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK).
Je vindt er een schaapskooi met Veluwse heideschapen, hier zijn altijd veel lammetjes te zien. De schaapskooi ligt aan het einde van de Droefakkers. Er is ook een wildscherm, hier kun je speuren naar de vele grote zoogdieren die hier hun thuis hebben zoals herten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Volg het verharde pad vanaf de parkeerplaats aan de Groenendaalseweg naar de observatiepost.

Lammetjesdag Loenermark

De Loenermark is altijd leuk, maar helemaal een aanrader met de jaarlijkse lammetjesdag.  Dan zijn er demonstraties schapen drijven bijwonen, hutten bouwen en ponyritjes voor de kinderen en excursies met de boswachter. Standhouders verkopen schaap- en streekproducten en verschillende lekkernijen.

Gratis fietsroute Loenermark

Maak er een compleet dagje uit van met een van de gratis fietsroutes die langs de Loenermark leiden. Zoals deze mooie route van Fietsknoop! Neem meteen deze folder mee van GLK, hierin vind je een kaart waarop precies staat aangegeven waar je de schaapskooi kunt vinden. Zo kun je ook je fietstocht combineren met een korte wandeling!

Beeld: Geldersch Landschap & Kasteelen, Gerrit van Vemde, Aleid Bosch

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.