Grote Nubië expo Drents Museum – met routetips

0

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum schatten van de Nubiërs die nog maar zelden in Europa te zien zijn geweest.

De farao’s uit Egypte zijn bekend, maar dat ten zuiden van Egypte – in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Ruim 300 objecten – afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts in Boston – komen hiervoor naar het Drents Museum in Assen. Wetenschappers van het museum waren van 1907 tot 1928 betrokken bij de opgravingen van deze vondsten. Hierdoor beschikt het Amerikaanse museum over een van de grootste Nubische collecties.

 

Zwarte farao’s

In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

Fietsen rond Assen

Grijp meteen de kans om een mooie fietstocht door en rond Assen te maken. Bijvoorbeeld de Fietsroute rond Assen, van bijna 42 km. Langs de Vaart ontdek je monumentale herenhuizen en je verkent het Cultureel Hart van Assen tussen de singels, met niet alleen het Drents Museum, maar ook het Drents Archief, de Gouverneurstuin, de Brink en de Nieuwe Kolk. Horeca, kleine winkeltjes, kunst, theater, literatuur en muziek: je vindt het hier allemaal. Daarna maak je een mooie ronde naar onder andere het Asserbos, een van de oudste bossen van Nederland. In het historische sterrenbos zie je lange rechte lanen die elkaar kruisen in een stervorm. Rolde is een eeuwenoud dorp, met bijvoorbeeld het streekmuseum ‘Het Dorp van Bartje’ waar je meer leert over schrijver Anne de Vries. In Rolde vindt je ook twee hunebedden en de gotische Jacobuskerk uit de veertiende eeuw.

Fietsroute Drentse Hondsrug

Neem de Drentse Hondsrug streekgids mee van november vorig jaar, met een mooie eigen fietsroute en tal van winterse adresjes in en rond Assen! Nog meer tips vind je hier: https://www.fietsactief.nl/2017/10/31/10-x-leuk-op-drentse-hondsrug/ 

 

Meer info

Nubië is een van de grote archeologische tentoonstellingen van het Drents Museum en nog tot en met 5 mei 2019 te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek, verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en kost € 24,95.

https://drentsmuseum.nl/

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.