Sprookjesachtige winter in het land van Grimm

0

Wintertijd, de meest sfeervolle tijd van het jaar in Noord-Hessen, het land van Grimm. Tal van kerstmarkten nodigen je uit om rond te slenteren en allerlei leuks en lekkers te ontdekken. In vakwerkstadjes, het oudste dierenpark van Europa en het levendige centrum van de stad Kassel – overal hangt een sprookjesachtig sfeertje.

Kerstmarkt in Kassel

In de adventstijd betreden de populaire sprookjesfiguren van de gebroeders Grimm het kerstpodium. In Kassel, op de grootste kerstmarkt van Noord-Hessen, staat dit jaar de hele maand december Assepoester centraal bij allerlei activiteiten. Naast allerlei Noord-Hessische specialiteiten, zoals spekkoek en ‘weckewerk’, vind je er ook tal van stands met kunstnijverheid. Je beleeft de Kasseler kerstmarkt weer heel anders tijdens een culinaire rondleiding of een rondleiding met een gekostumeerde gids. Naast de kerstmarkt zijn er ook andere highlights, zoals muziek in de Kasseler kerken en het ‘Festival der Artisten’. Op de Treppenstraße wordt voor het eerst de nieuwe sprookjes-ijsglijbaan opgebouwd: hier kunnen zowel kleine als grote bezoekers aan de kerstmarkt genieten van glijpret over een lengte van bijna 70 m.

Kerstmarkt in Trendelburg

De kerstmarkt in Trendelburg, met zijn traditionele en regionale karakter, is altijd sprookjesachtig verlicht. Het omlijstende programma bestaat uit een schimmenspel, fakkelwandelingen met ridder Dietrich en Rapunzel, sprookjesuren bij maanlicht, fascinerende vuurkunst-acrobatiek en warme hapjes en drankjes bij het flakkerend vuur. Midden in het natuurpark Reinhardswald, aan de voeten van het Doornroosjeslot Sababurg, waan je je in de middeleeuwen. In dit oudste dierenpark van Europa lokken ridders, goochelaars en heksen de bezoekers met heerlijke gerechten en vrolijke muziek. Ook hier zijn allerlei kunstnijverheidsproducten van hoge kwaliteit te koop. En vergeet niet om ook een wandeling te maken door het winterse dierenpark.

Alpengevoel

In de tijd voor kerst biedt de bijna Alpien aandoende GrimmSteig-belevenisregio een bijzonder programma. Beleef een gezellige kersttijd in de sfeervol versierde Königsalm en maak daarna een winter- of griezelwandeling met gids door het Kaufunger Wald. Ook liefhebbers van romantische kerstmarkten komen hier volop aan hun trekken: de ‘Kaufunger Stiftsweihnacht’ wordt van 14 – 16 december 2018 gehouden in de historische keizerpalts boven de heuvels van de vakwerkgemeente Kaufungen. Wie over de oeroude kinderkopjes rondom de abdijkerk wandelt, vindt bij zo’n 50 stands regionale kunst en kunstnijverheidsproducten. Het culturele programma lokt dagelijks duizenden bezoekers.

Sprookjesachtig Roodkapjeland

Een besneeuwd heuvellandschap, dichte bossen en rokende schoorstenen in kleine vakwerkdorpen: Roodkapjeland in de winter. Twee betoverende kerstmarkten lokken je naar het Schwälmer Land. Op het sfeervol verlichte marktplein in Homberg wordt de ‘Clobesmarkt’ gehouden. ‘Clobes’ zijn als Kerstman verklede kinderen, die op de avond van 6 december bij de deuren langsgaan en dan teksten opzeggen of een liedje zingen in de hoop daarvoor iets lekkers te krijgen. De toren van de Hohenburg verandert in de adventstijd weer in de grootste kaars van Noord-Hessen. De Schwälmer kerstmarkt in Schwalmstadt-Ziegenhain trekt jaarlijks duizenden gasten naar de historische Paradeplatz en het Museum der Schwalm. Met meer dan 100 marktkramen, concerten, een sprookjestent, poppentheater, de sterrentent met culinaire heerlijkheden en de Kerstman en Roodkapje biedt de kerstmarkt een gevarieerd programma.

Meer info: https://www.grimmheimat.de/nl 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.