Herfsttip: de Třeboň-regio ten zuiden van Praag

1

Ten zuiden van Praag vind je het Zuid-Boheemse stadje Třeboň, in een mooi waterlandschap met tal van oude plaatsjes en kastelen. Een prima bestemming voor je fietsvakantie, want het is hier nagenoeg vlak en er valt veel te zien. Helemaal leuk in de herfst met de bijzondere vistradities!

Třeboň ligt op ongeveer 150 kilometer rijden van Praag en is prima bereikbaar per trein en bus. Je vindt er een aangename mix van historische bezienswaardigheden en lekkere streekspecialiteiten. Stralend middelpunt van de regio is Třeboň zelf. Het lijkt wel alsof je in een dorp bent vol peperkoeken huisjes: slingerende straatjes met kasseien, kleurrijk versierde huizen, een chateau omringd door bossen en leuke winkels en restaurants… Met nog geen 9000 inwoners is Třeboň geen grote stad, maar dit pittoreske plaatsje heeft meer te bieden dan alleen een fotogeniek centrum. Blijf een aantal nachten, want er is genoeg te ontdekken!

Rožmberk monumenten

Třeboň werd gesticht door de familie Rožmberk, ofwel de Rosenbergs. Deze adellijke familie stichtte hier in 1367 een augustijnenklooster en liet de gotische Sint-Gilleskerk bouwen. Beide gebouwen kun je nog steeds bewonderen. In de kerk staat de beroemde Třeboň Madonna. Dit originele beeld dateert uit de 14de eeuw en was in die tijd één van de mooiste standbeelden van Madonna. De monumenten van de familie, die je kunt herkennen aan het rozensymbool, zijn overal te vinden in Tsjechië. Het symbool staat ook op het wapen van Třeboň.

Třeboň kasteel

De familie Rožmberk liet ook een landhuis bouwen die diende als tijdelijk verblijf. Het werd in 1366 gebouwd en de familie bezat deze tot 1947. Er zijn vier verschillende rondleidingen waarbij je het renaissance interieur, de privé-suites, de stallen of de tombes kunt zien. Het kasteelpark is een heerlijk rustige plek om het kasteel van een afstandje te bewonderen. Nog een aanrader: voor iets meer dan een euro kun je de toren in Třeboň beklimmen. Deze uitzichttoren is verbonden met het Oude Stadhuis in het centrum en wel dertig meter hoog. Vanaf het balkon heb je een schitterend uitzicht over het stadje en een landschap vol meren.

Authentieke viskwekers

De familie Rožmberk is ook verantwoordelijk voor de viskwekers in de regio. In het gebied werden in de middeleeuwen honderden visvijvers aangelegd voor de kweek van karper, snoek en paling. In de directe omgeving van Třeboň zijn nu bijna 500 visvijvers en in de hele regio zelfs meer dan 6000. Het is nu een van de biosfeerreservaten van UNESCO. Visliefhebbers van vissen kunnen op diverse plekken hun hengel uitgooien, na aanschaf van een visvergoeding.

Lokale gastronomie

Het was ook in de middeleeuwen dat mensen begonnen met de traditie om karper te eten tijdens kerst: karper met aardappelsalade is in Tsjechië nog steeds de kerstmaaltijd. Bijna alle karpers die met kerst worden verkocht komen uit de Třeboň regio en staan bekend om hun kwaliteit en smaak. De viskwekerijen doen er alles aan om de kwaliteit van het viswater zo hoog mogelijk te houden. Er is zelfs een speciaal kanaalsysteem om vers zoet water aan te voeren naar de vijvers. Wil je er meer over weten, bezoek dan de tentoonstelling in het Stepanek Netolicky House Museum. En je hoeft niet te wachten tot kerst: hier staat karper het hele jaar door op de menukaart!

Herfsttraditie

Leuk om mee te pikken in de herfst: het leegvissen van de visvijvers, een eeuwenoude traditie genaamd “Výlov Rožmberka”. Het vindt meestal plaats in het tweede weekend van oktober en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Van de vijfhonderd visvijvers worden er tweehonderd leeggevist, allemaal op de traditionele manier – met boten, netten, stokken en mankracht.

Fietsen in Třeboň 

De regio Třeboň leent zich uitstekend voor een fietsvakantie. Het landschap is vlak en je kunt er tientallen routes volgen langs de meren. Je vindt hier ontelbaar veel eilandjes, moerasachtige gebieden en veengronden met een bijzondere natuur. De meeste vijvers bevinden zich in de omgeving van Třeboň, Jindřichův Hradec, České Budějovice en Tábor. Pik in ieder geval Jindřichův Hradec mee: deze betoverende stad staat vol monumenten, met het plaatselijke kasteel als hoogtepunt.

Meer info: http://www.itrebon.cz

Beeld: Ladislav Renner en Libor Svacek

Deel.

Over de auteur