Beleef de bevrijding met een dagje Arnhem

0

Arnhem is een moderne en kunstzinnige stad, dankzij de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Maar je ontdekt hier ook bijzondere historische locaties van de Slag om Arnhem. Een perfecte bestemming voor een dagje fietsen rond 4 en 5 mei.

De Bevrijdingsdagfietsroute (40 km) en de Liberation Route Arnhem (49 km) leiden je beide langs het Airborne Museum en Airborne at the Bridge, twee mooie plekken bij Arnhem die je meer vertellen over de bevrijding. Het Airborne Museum vind je in Villa Hartenstein, in 1944 het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen. Het is het enige hoofdhuis van een buitenplaats in dit gebied dat nog toegankelijk is voor het publiek. Het merendeel van de buitenplaatsen is verwoest bij de Slag om Arnhem en een klein deel is nog in particuliere handen. Een unieke kans dus om zo’n landhuis van binnen te bekijken! De expositie zelf is ook de moeite waard. In de Airborne Experience beleef je de Slag om Arnhem: je stapt er in de voetsporen van een Britse parachutist. Museumcafé ‘Het Rode Hert’ is een fijn stekje voor koffie, vers gebak en lunch.

Airborne at the Bridge

Sinds vorig jaar vind je deze dependance van het Airborne museum bij de John Frostbrug, de bewuste brug uit de film ‘A bridge too far’. Arnhem bleek inderdaad een brug te ver tijdens de Operatie Market Garden. Airborne at the Bridge vertelt de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem, de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog.

Tip: verbindt beide locaties met elkaar met de Bevrijdingsdagroute!

De stad in

Nog even de stad in tijdens je fietstocht, om te bekomen van alle indrukken? Er valt veel leuks te ontdekken in Arnhem!

  • Sinds half maart kun je het beeldhouwwerk van de Eusebiuskerk bekijken vanaf twee glazen balkons op 60 meter hoogte. Spot de stripfiguren!
  • Zondigen mag als je actief bezig bent, toch? Als je het doet, doe het goed: bij Sugar Hill in Arnhem. In het hippe Modekwartier geniet je van zelf samengestelde koffie melanges en taarten van het zoete zusje Sweet Sugar Hill.
  • LOFT Arnhem is een prachtige interieurwinkel, waar je kunt slapen in dezelfde sfeer. Misschien maar niet doen trouwens, voor je verliefd wordt op die bank…!

      

Meer info:

https://liberationroute.nl

vvvarnhemnijmegen.nl

www.tracesofwar.nl

 

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie