Lekker voor onderweg: zomerse salades!

0

Als het erg warm is, kun je behoefte hebben aan wat zouts, maar óók wat zoets. In het nieuwe nummer van FietsActief staat een smakelijk recept voor een salade met watermeloen en feta die beide biedt en ook nog eens eenvoudig te maken en te vervoeren is. delicious. heeft een neus voor de lekkerste recepten. Wat dacht je van een salade met antipasti of een bietensalade met vijgen, granaatappel en geitenkaas. Healthy én makkelijk.

Deze salade met watermeloen en feta is het beste onderweg te bewaren in een koeltasje, zodat hij zo fris mogelijk blijft. Snijd 1 rode ui in dunne ringen, en 300 gram meloen en 100 gram feta in blokjes. Doe de ui en het sap van 2 limoenen bij de feta en meloen, voeg een handje zwarte olijven, wat olijfolie en een handje gehakte verse munt toe, bestrooi met wat zwarte peper en hussel door elkaar. Ook wat verse basilicum erbij is een aanrader!

salade-antipasti-delicious

 

 

 

 

Antipastisalade met prosciuttokruimels
bijgerecht of lunchgerecht | 6 personen

6 kleine rode uien
2-3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
250 g cherry-trostomaatjes
8 plakjes prosciutto of rauwe ham
70 g vers broodkruim
1 teen knoflook, fijngesneden
250 g kerstomaatjes
4 kleine vleestomaten, gehalveerd
1 geroosterde rode paprika, in reepjes
1 bolletje burrata of buffelmozzarella

basilicumvinaigrette
4 el wittewijnazijn
185 ml olijfolie
blaadjes van ½ bosje basilicum fijngesneden
1 tl dijonmosterd
1 tl fijne kristalsuiker

Verwarm de oven voor op180ºC. Snijd elke ui als een bloem in 6 partjes, waarbij je de partjes aan de kant van de steel aan elkaar laat zitten. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 20 min. in de oven.

Leg 8 min. voor het einde van de baktijd de trostomaatjes op de bakplaat, voeg olie en zout toe en rooster ze mee met de uien tot die zacht en gaar zijn. Laat afkoelen. Meng alle ingrediënten voor de basilicumvinaigrette in een goed afsluitbaar potje. Voeg zout en peper toe en schud alles goed door elkaar. Overgebleven vinaigrette kun je 3 dagen in de koelkast bewaren.

Verhit een beetje olie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin 2 plakjes prosciutto in 2-3 min. al omscheppend knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en hak samen met het broodkruim en de knoflook fijn in een keukenmachine met de pulseerknop. Verhit 2 el olie in een koekenpan en schep het kruimelmengsel hierin 2-3 min. om. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schik de uien, tomaten en paprika op een schaal, sprenkel de vinaigrette erover en bestrooi met het kruimelmengsel. Serveer de salade met de burrata en de rest van de prosciutto.

Bereiden ± 30 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING DOSIA BREWER

bietensalade-delicious

 

 

 

 

Bieten-vijgensalade met granaatappel en geitenkaas
bijgerecht | 6 personen

80 ml rodewijnazijn
1 el honing
2 rauwe rode bieten
4 rauwe chioggiabieten*
4 paarse vijgen, in vieren
100 g stevige geitenkaas, verbrokkeld
pitjes van 1 granaatappel
50 g rucolacress of andere cressen
125 ml olijfolie
ook nodig: mandoline

Klop de rodewijnazijn en honing in een kom door elkaar. Voeg zout en peper toe.
Schaaf de rode bieten op een mandoline in dunne plakjes of snijd dunne plakjes met een scherp mes. Schep ze om in het azijnmengsel en laat 30 min. marineren.

Schaaf intussen de chioggiabieten op een mandoline in dunne plakjes of snijd dunne plakjes met een scherp mes.

Laat de rode bieten uitlekken (vang de vinaigrette op) en schik ze samen met de chioggiabieten, vijgen en geitenkaas op een schaal. Strooi de granaatappelpitten en de cress erover. Klop de olie door de opgevangen marinade en sprenkel hem over de salade.

*Chioggabieten zijn Italiaanse, gestreepte bieten. Bestel ze bij de groenteboer of gebruik gewone bieten.

Bereiden ± 10 min. / marineren ± 30 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING DOSIA BREWER

Deze recepten verschenen eerder in delicious.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.