In no-time van A naar B met de speed pedelec

0

De vraag of het nog wel écht fietsen zijn, beantwoorden we niet. Wel laten we je zien wat de mogelijkheden zijn van speed pedelecs: e-bikes waarmee je zo 45 kilometer per uur gaat. We testten er vijf.

Speed pedelec, e-speed bike, s-pedelec: het zijn allemaal benamingen voor een elektrische fiets die sneller gaat dan een regulier model. De meeste modellen halen snelheden tot wel 45 kilometer per uur. Daardoor vallen ze voor de wet in de categorie snorfietsen: je mag alleen de weg op met een blauw kentekenplaatje en de bijbehorende verzekering. Dat ze de gemiddelde brommersnelheid probleemloos halen, komt door de linke motor. Een gewone e-bikemotor heeft… meestal een vermogen van 200 tot 250 watt. Bij een speed pedelec kan dit oplopen tot wel 500ˆwatt. Op dat vermogen worden de fietsen ook ontworpen, zoals te zien is aan de dikke aluminium buizen, verende voorvorken, 40 millimeter dikke banden, schijfremmen en steek assen. Goedkoop is een goede speed pedelec eigenlijk nooit. Voor de vijf exemplaren die we in het nieuwste nummer van FietsActief aan de tand voelen, moet je dus flink in de buidel tasten. Maar klasbakken zijn het wel, stuk voor stuk. We kozen voor drie woon-werkfietsen, een vermomde mountainbike en pure sportbak…

Benieuwd naar ons oordeel? Lees het hele artikel in de nieuwste FietsActief, te bestellen via deze link.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.