Fietsexcursie voor fijnproevers in de Franse Ardennen

0

Op vier uur rijden van Nederland vind je de Franse Ardennen, een groene regio waar de Maas doorheen kronkelt. Net wat ruiger dan de Belgische Ardennen, met voor fietsers veel te ontdekken. Van toerfietsen tot gravel en enduro of downhill mountainbiken. In de Franse Ardennen kan het allemaal!

Lekkere lunch onderweg Foto: Martine Jongbloed

Fietsexcursie voor fijnproevers

Met Restau Vélo van reisorganisatie Les Vélos de Pierrot ga je een dag volledig verzorgd op pad: je kunt kiezen uit meerdere routes van ongeveer 50 kilometer door het platteland van de Ardennen. Je krijgt een goede fiets mee, een routekaart en GPS. Ook inbegrepen bij de tocht is een driegangenlunch met lokale lekkernijen. Alles is geregeld, je hoeft alleen maar aan te schuiven bij een gezellig restaurant of herberg. Daarna fiets je verder door de natuur, langs groene velden, riviertjes en de versterkte kerkvestingen van Thiérache. Deze kerken werde gebouwd als forten, zodat bewoners zich konden beschermen tegen plunderaars en legeraanvallen.

Natuurpark Franse Ardennen Foto: Vincent Frasiak

Mountainbiken in Regionaal Natuurpark Ardennen

Keertje mountainbiken in de Ardennen? Regionaal Natuurpark Ardennen is een droom voor alle mountainbikers. Van 1 april tot 30 september is het mountainbikegebied van de Maas- en Semoy-vallei open voor alle sensatiezoekers. Er zijn 22 gemarkeerde routes met vier moeilijkheidsgraden: in totaal zijn er ruim 400 kilometer aan paden, voor elk niveau wat wils. Of je nu een getrainde mtb-er bent of juist beginner, in dit groene gebied word je getrakteerd op gevarieerde routes die je langs alle verschillende landschappen van het natuurpark brengen. Van bossen tot kleine dorpjes en van valleien met kabbelende beekjes tot steile rotsen.

In de Franse Ardennen fiets je van de ene bezienswaardigheid naar de andere Foto: Vincent Frasiak

Mountainbikeroute langs een middeleeuws kasteel

Tijdens deze 43 kilometer lange mountainbike route fiets je van de stervormige vestingstad Rocroi naar het plaatsje Montcornet. Je gaat dwars door het bos van Harcy langs het meer van Vieilles Forges. Dit glinsterende meer, dat omringd wordt door bos is een ideale plek voor een pauze: vanaf het zandstrand loop je zo het water in voor een verfrissende duik. Ook kun je hier een kano, kajak, waterfiets op SUP-board huren. Daarna fiets je over de bewegwijzerde paden door naar Montcornet, waar het mooie middeleeuwse kasteel en het historisch centrum van Mont-Cornu op je wacht. Het laatste deel van de route brengt je door de vallei van de Maas naar het eindpunt Monthermé. Meer informatie: La Voie Vive.

Het Meer van Vieilles Forges Foto: We Are Travellers

Fietsvriendelijke adresjes: Accueil Vélo

Fiets zorgeloos door de Franse Ardennen met Accueil Vélo, het Franse nationale label dat goede dienstverlening voor fietsers garandeert. Of het nu gaat om fietsverhuurbedrijven, restaurants, musea of slaapplekken, als een locatie bij Accueil Vélo is aangesloten, kun je er als fietser op vertrouwen dat je goed wordt ontvangen. Je weet dan dat een plek op maximaal vijf kilometer van een fietsroute ligt en is uitgerust voor fietsers, bijvoorbeeld met een beveiligde fietsenstalling of de benodigde spullen voor kleine reparaties.

Gratis fietsrouteboekje Franse Ardennen

De Franse Ardennen is dé plek voor liefhebbers van natuur. Het gebied is erg bosrijk: meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. De Ardennen kennen een gevarieerde flora en fauna. Er leven herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Bloemen zoals de zonnedauw en veenmosorchideeën groeien er goed. Houd je van de natuur, denk dan ook eens aan duurzaam reizen. Met de auto ben je a in 4 uur vanuit Amsterdam in de Franse Ardennen. Een mooie dichtbij bestemming dus! Je kunt eens car sharing proberen via bijvoorbeeld www.blablacar.nl. Zij zijn goed georganiseerd in Frankrijk. Of reis per Eurostar en trein via Parijs naar Charleville-Mezières. Meer informatie over de Franse Ardennen: nl.ardennes.com. Een fietsrouteboekje vind je HIER!

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.