Fiets eens langs de nieuwe Lenteland boerderij in Lochem

0

Lenteland heeft dit voorjaar de vierde regeneratieve boerderij geopend in Nederland in Lochem, Gelderland. Met 45 hectare is dit de grootste van de Lenteland boerderijen, waarmee de coöperatie laat zien dat regeneratief boeren ook op grotere schaal mogelijk is. De boerderij gaat fungeren als ontmoetingsplek en internationaal kenniscentrum. Fiets eens langs!

Lenteland boer Roos Burger

Regeneratieve landbouw op grote schaal is mogelijk

De nieuwste Lenteland boerderij is met 45 hectare de grootste tot nu toe. Dat biedt enorme mogelijkheden voor de boeren-ondernemers die hier aan de slag gaan. Anne van Leeuwen en Ricardo Cano Mateo starten vanaf deze maand op deze plek, samen met Daan Houwers en Roos Burger. Anne van Leeuwen: “Wij gaan hier laten zien hoe je ook op grotere schaal gezond eten kunt produceren terwijl je ecosystemen herstelt. We willen hier ‘zo veel mogelijk leven’ met ‘zo veel mogelijk productie’ combineren in een toekomstbestendig landschap.”

Boerenland vol leven, dat is het idee

Veld-diners en voedselboscamping

Naast een oogst-abonnement kun je je ook opgeven voor de veld-diners die vanaf deze zomer worden georganiseerd. En als ’t wat laat wordt, dan blijf je gewoon slapen op de camping in het voedselbos. Roos Burger, een van de boerenondernemers: “Op de voedselboscamping ervaar je de boerderij van binnenuit. In de toekomst pluk je hier zo je ontbijt van de boom”.

Nieuwe Lenteland boerderij ’t Gagel in Gelderland

Systeemverandering en regeneratieve landbouw

Volgens Wouter Veer, oprichter van Lenteland is het steeds duidelijker dat de zo nodige systeemverandering van onderaf in gang moet worden gezet: door burgers en ondernemers. Wouter: “Alleen op deze manier kunnen we garanderen dat we ook in de toekomst gezond en lekker voedsel uit onze eigen omgeving kunnen eten.” Regeneratieve landbouw richt zich op het gezond maken van de bodem en het herstellen van het ecosysteem. De Lenteland boeren werken mee met de natuur, uiteraard zonder pesticiden en kunstmest. Ze verstoren de bodem zo min mogelijk en zorgen voor een grote diversiteit aan gewassen. Natuurlijke en culturele elementen worden in ere hersteld.

Wouter Boer is de oprichter van Lenteland

Fietsen rond Lochem

Breng een bezoekje aan de boerderij tijdens een fietsroute langs natuurgebieden in de gemeente Lochem! Eeuwenoude landgoederen en nieuwe Natura 2000 gebieden liggen hier naast elkaar. Het is een populaire bestemming voor fietsers, ook vanwege de vele paden en routes die het landschap doorkruisen. Het stadje Lochem heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De Gudulakerk, met zijn imposante toren, is een opvallende blikvanger in het centrum, en ook de oude stadsmuren herinneren aan vervlogen tijden. Mooie fietsroutes vind je hier: https://achterhoek.nl/fietsroutes-lochem

Over Lenteland

Lenteland ontwikkelt samen met boeren en burgers regeneratieve boerderijen. Ze maken daarmee plekken beschikbaar voor ‘toekomstboeren’ die op deze manier voedsel willen produceren, maar geen toegang hebben tot grond. De boerderij levert aan de lokale markt en de gemeenschap rond de boerderij wordt betrokken bij de plek. Het zijn coöperaties waar iedereen mede-eigenaar van kan worden. Regeneratieve landbouw laat zien dat het produceren van gezond voedsel met veel voedingsstoffen hand in hand kan gaan met het herstellen van de biodiversiteit en het opbouwen van bodemleven. Meer info: www.lente.land

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.