Zo doe je dat: pedalen monteren

0

Iedere fiets heeft er twee. En soms moeten ze eraf en er weer op. Pedalen monteren: hoe doe je dat netjes?

Zo doe je dat: pedaal monteren

Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Nodig Platte 15 millimeter pedaalsleutel + inbussleutel maat 6 en 8 voor het losmaken van het pedaal

Tip
• Monteer pedalen nooit zonder goed montagevet of Loctite, om te voorkomen dat je ze in de toekomst niet meer loskrijgt. Haal je pedalen elke zes maanden los om ze even schoon te maken. En vet ze weer in voor je ze terugzet.

Stap 1: links& rechts

Het linker- en rechter- pedaal zijn ook als zodanig gemarkeerd. Er staat een L op de as van het linkerpedaal en een R op het rechter­-pedaal. Wellicht ten overvloede: het rechter­pedaal zit van achteren gezien aan de rechterkant van de fiets, links aan de andere zijde.

Stap 2: loshalen

Om het linkerpedaal te verwijderen moet je met de klok mee­draaien met de pedaal­sleutel of inbussleutel. Het rechterpedaal komt los als je tegen de klok in kracht zet. Lukt het losdraaien niet? Spuit dan wat kruipolie of WD-40 op het pedaal en laat dat een kwartiertje intrekken. Komt het nog steeds niet los? Nog meer WD-40 of kruipolie erop en laat het een nachtje intrekken.

Stap 3: poetsen

Nu je de fietspedalen los hebt, kun je het schroefdraad van het crankstel schoonmaken. Gebruik hiervoor een droge doek. Een goede ontvetter komt ook van pas. Monteer je dezelfde pedalen weer? Dan moet je
ook de pedalen zelf (en dan vooral het schroefdraad) goed schoonmaken.

Stap 4: monteren

Net zoals bij het demonteren moet je de pedalen ook bij het monteren allebei een andere kant opdraaien. Het linkerpedaal gaat dit keer tegen de klok in vast. Het rechter- pedaal moet je met de klok mee vastdraaien. De reden? Ze zitten zo geschroefd dat je ze niet kunt lostrappen als je kracht zet. Let goed op dat je het juiste pedaal aan de juiste kant monteert.

Stap 5: aandraaien

Het grootste deel van het aandraaien gaat vanzelf als je de crankarm het werk laat doen. Trap achteruit, dan zal het pedaal ­zichzelf vastdraaien. Alleen het allerlaatste stukje moet je even een extra slag geven met een pedaalsleutel of inbussleutel. Draai je pedaal nooit te strak vast, één extra slagje is echt voldoende!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.