Gazelle Eclipse e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Gazelle Eclipse, de E-bike van het Jaar 2024.

Gazelle Eclipse

E-bike van het Jaar 2024: nieuwe technieken, groot bereik en een opvallend ontwerp

Gazelle Eclipse

Nieuwe technieken, een groot bereik en een opvallend ontwerp: de nieuwe Gazelle Eclipse C380 HMB is een luxe fiets waarmee je je snel één voelt. Een fiets vol nieuwe snufjes die onlangs werd verkozen tot E-bike van het Jaar 2024.

Actieve zithouding

Gazelle deelt zijn fietsen in op basis van zithouding: rechtop, actief en sportief. Deze nieuwe Eclipse heeft net als onder meer de Chamonix en de Ultimate een actieve zithouding. Het zijn fietsen die ontworpen zijn om zowel sportief te trappen als overzicht te houden op de weg. Hoe dat uitpakt? Lees vooral verder.

Gazelle Eclipse

De Eclipse heeft een verstelbare stuurpen in de vorm van een V

Rijeigenschappen

Als je opstapt, valt meteen het stuur op. Dit heeft een verstelbare stuurpen in de vorm van een V. Het voordeel is tweeledig: je kunt het display mooi positioneren, en de constructie is stabiel omdat de pen het stuur vastklemt over een groter oppervlak. Je schakelt de ondersteuning in via de knop op het display links: je hebt de keuze uit drie standen: Eco, Tour en Turbo.

Gazelle Eclipse

In de Tour- of Turbo-stand trek je lekker fel op

Auto-stand

Met de extra Auto-stand past het Smart-motorsysteem van Bosch de ondersteuning van de aandrijving automatisch aan de omgevingsomstandigheden aan, zoals tegenwind of hellingen. Activeren van de Auto-stand doe je via bluetooth met de eBike Flow-app. Je kunt trouwens prima zonder Auto-stand, want de motor komt netjes en geleidelijk op, met dank aan de rotatie-, snelheids- en trapkrachtsensor. In de Tour- of Turbo-stand trek je lekker fel op. ­

Gazelle Eclipse

Fijn: de dikke banden en krachtige schijfremmen

Veilig gevoel

Schakelen doe je met een draaischakelaar, en via het display krijg je schakeladvies, als je te zwaar trapt bijvoorbeeld. Ook kun je onder meer zien hoeveel omwentelingen je maakt en hoeveel calorieën je verbruikt. Fijn zijn de lekker dikke banden en de krachtige schijfremmen. Samen met het stabiele chassis geven deze een veilig gevoel. Een luxe fiets waarmee je je snel één voelt.

Gazelle Eclipse

Een luxe fiets waarmee je je snel één voelt

Merk & model

Gazelle produceert ruim 275.000 fietsen per jaar. De serienaam Eclipse gebruikte Gazelle eerder in 2013 voor een stadsfiets. Deze nieuwe Eclipse is er in twee uitvoeringen: de T11 HMB en deze C380 HMB. Beide zijn verkrijgbaar in S, M, L en XL en in antraciet grijs of metallic oranje.

Gazelle Eclipse

De nieuwe Eclipse is er in twee uitvoeringen: de T11 HMB en deze C380 HMB

Technische details

De Eclipse heeft een oversized aluminium frame met een verende SR Suntour-voorvork. Er zijn twee uitvoeringen: met aflopende bovenbuis of midden-instap. In de onderbuis zit een 750 Wh-accu die hoort bij de Bosch Performance Line CX middenmotor (85 Nm) en Kiox 300-display. De vaste zadelpen bevat een Selle Royal-zadel, de verstelbare stuurpen heeft die opvallende V-vorm. Het Enviolo Trekking-versnellings­systeem werkt met een Gates CDX-riem. Remmen doe je met twee Shimano BR-MT200 180 milli­meter schijven.

Gazelle Eclipse

Het Enviolo Trekking-versnellings­systeem werkt met een Gates CDX-riem

Opvallend

Je hebt een gps-sensor aan boord en er is standaard één jaar diefstal- en schadeverzekering inbegrepen. Het Gazelle Connect-systeem zorgt ervoor dat je fiets goed te traceren is. Dit staat ook duidelijk op het frame van de fiets, om dieven al bij voorbaat af te schrikken. Komt je fiets ongewild in beweging, dan krijg je een melding via de app. Fiets gestolen? Meld het via de app en de verzekerings­maatschappij onderneemt actie. Fijn, maar een goed beugelslot voorkomt sowieso al een hoop ellende.

Gazelle Eclipse

Het Gazelle Connect-systeem zorgt ervoor dat je fiets goed te traceren is

Goed om te weten

130 kilo: dat is het totaal­gewicht dat de Eclipse kan ­torsen. En let op: daarbij is het gewicht van de fiets zelf ook inbegrepen. De Eclipse weegt circa 30 kilo. Is jouw gewicht bijvoorbeeld 85 kilo, dan kun je dus 15 kilo bagage meenemen. De achterdrager kan tot 25 kilo aan. Overigens brengt Gazelle ook een speed pedelec-variant uit van de Elipse: de Eclipse Speed.

Gazelle Eclipse

De achterdrager kan tot 25 kilo aan

Plussen & ­minnen

+ stabiel
+ groot bereik
– stevige prijs
– er zou voor deze prijs standaard een Enviolo Automatiq op mogen zitten

De Gazelle Eclipse kost € 5.999,- en vind je op de WEBSITE van het merk

Tekst: Meno Grootjans Beeld: Joris Knapen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.