Route van de Noord-Duitse romantiek verlengd naar Rügen

0

Een flinke uitbreiding van de ‘Route van de Noord-Duitse romantiek’ dit voorjaar: van 54 naar 285 kilometer. De fietsroute in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zal lopen tot Kaap Arkona op het eiland Rügen. Perfect op tijd voor het jubileumjaar rond kunstenaar Caspar David Friedrich.

Het romantische Rügen

Nieuwe fietsroute in Duitsland

De route is een mooie combinatie van ontspanning, natuur en culturele ervaringen. Bij Mecklenburg Radtour kun je via de Nederlandstalige website Op het spoor van de romantiek een 7-daagse fietstocht met bagagetransport boeken. De officiële openingsdatum van het nieuwe gedeelte van de route is 5 april 2024.

Noord-Duitse romantiek & de Oostzee

De romantiek was een stroming in de beeldende kunst die aan het eind van de 18e en in de 19e eeuw zijn hoogtijdagen kende, als tegenreactie op de rationele Verlichting. De Noord-Duitse romantiek zag het licht aan de Oostzee – letterlijk. Het uitgestrekte landschap, de kust met zijn krijtrotsen en ook het bijzondere werden geroemd door reizigers en kunstenaars.

Caspar David Friedrich, Kreidefelsen auf Rügen, circa 1825

Jubileumjaar Caspar David Friedrich

Aanleiding voor de uitbreiding van de route is de 250e geboortedag van de in Greifswald geboren schilder, graficus en tekenaar Caspar David Friedrich. Friedrich was een van de belangrijkste kunstenaars van de romantiek, samen met onder meer Philipp Otto Runge. Langs de route zijn veel bezienswaardigheden gewijd aan Friedrich en zijn metgezellen. Tijdens zijn zeven reizen naar Rügen maakte Friedrich veel tekeningen en schetsen van het Rügense landschap.

Krijrotsen in Nationaalpark Jasmund (c) TMV/Tiemann

Startpunt Wolgast

De stadshaven van Wolgast, waar de route begint, staat bekend om de Petrikirche en de brug naar het eiland Usedom. Het museum Rungehaus in Wolgast is het geboortehuis van de schilder en romantische kunstenaar Philipp Otto Runge. Hij schreef hij ook de eerste sprookjes in Duitsland op. Het beroemde sprookje, ‘De visser en zijn vrouw’, werd opgenomen in de Grimm-collectie.

Uitzicht op Wolgast (c) TMV/Gross

Freester vissers

In Freest vind je de grootste vissershaven van de wijde regio. In het Heimatmuseum Freest zie je voorwerpen die in het dagelijks leven van de plaatselijke vissers en boeren werden gebruikt. Bijzonder zijn de handgeknoopte tapijten van de Freester vissers, Werelderfgoed dat getuigt van een uniek en bijna verloren gegaan ambacht.

Tapijten van de Freester vissers (c) TMV/Pocha Burwitz

Lubmin, Ludwigsburg en Greifswald

Lubmin heeft een breed zandstrand, dennenbossen en een lange pier die allemaal uitnodigen tot wandelingetjes. In Ludwigsburg is het renaissancekasteel Ludwigsburg een bezoek waard. Kloosterruïne Eldena en het bijbehorende park is een bekende highlight bij Greifswald en tevens het favoriete schilderobject van Friedrich.

Het Caspar-David-Friedrich-Zentrum biedt rondleidingen en een permanente tentoonstelling over zijn werk. Het Pommersches Landesmuseum heeft een schilderijencollectie en originele werken van Friedrich, evenals werken van gerenommeerde schilders als Frans Hals, Philipp Otto Runge, Max Liebermann en Vincent van Gogh.

Stralsund, Jasmund en Kaap Arkona

Het startpunt van het nieuwe stuk route is UNESCO Werelderfgoedstad Stralsund, de poort naar het eiland Rügen. Via havenstad Sassnitz kom je in Nationaal Park Jasmund, een indrukwekkende stop waar Friedrich inspiratie opdeed voor zijn beroemdste werk: ‘Krijtrotsen op Rügen’.

Het Nationaal Park Centrum Königsstuhl organiseert van 19 tot 25 augustus 2024 de feestweek ‘Romantiktage auf dem Königsstuhl’, met  wandelingen en kunstactiviteiten. Pik zeker de Skywalk Königsstuhl mee, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte. Het eindpunt van de route is Kaap Arkona. Op de 43 meter hoge kliffen tref je vuurtorens, een navigatietoren en het voormalige kasteel Jaromarsburg. Een mooie plek om nog even te blijven.

Kijk voor meer informatie op romantik.vorpommern.de

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.