Nieuw in Denemarken: Tiny Seaside resorts (aan de coast to coast fietsroute)

0

Langs het prachtige strand van Aabenraa in Zuid-Jutland verschijnen in 2024 twee nieuwe Tiny Seaside Resorts. Rust, kleinschaligheid en Deense ‘hygge’ in knusse, duurzame designhuizen en dat ook nog op droomlocaties. Leuk te combineren met de coast to coast fietsroute!

De tiny houses staan pal aan een prachtig zandstrand

Tiny house aan zee

Slapen in een tiny house aan zee! Nog niet open, maar wel al te boeken: de Tiny Seaside resorts in Zuid-Jutland. Je eigen tiny house voor maximaal 4 personen, op steenworp afstand van het strand. Begin je dag met een verfrissende duik en ontdek dan op de fiets de gezellige stadjes van de regio met hun kinderkopjes en historische, gekleurde huizen. Aanraders zijn het havenstadje Aabenraa en domstad Haderslev, in beide plaatsjes kun je ‘s avonds met de Night Watchmen op pad voor een bijzondere stadswandeling vol anekdotes. Ook gezellig: het historische centrum van Sønderborg of de maritieme stad Tønder. Of fiets de coast to coast fietsroute!

Hartstikke slim ingedeeld, dat tiny house.

Coast to coast fietsroute Sønderjylland

Drie fietsroutes vormen samen de Sønderjylland coast to coast fietsroute van 236 kilometer. Ze verbinden de glooiende oostkust van Zuid-Jutland met het kleilandschap aan de westkust, waar je ook het Waddeneiland Rømø aan doet. Dit eiland bereik je vanaf het vasteland van Jutland, over een 9 km lange dam. Geen veerboot nodig dus! Het vlakke westen is makkelijk fietsgebied, maar het oosten mag je ook niet overslaan – het is hier zo mooi! Aan de oostkust doorsnijden diepe fjorden het land, hier zijn altijd veel bootjes te zien. De heuvels zijn er bedekt met beukenbossen die op verschillende plaatsten tot aan het strand reiken.

De tiny houses vormen een welkome aanblik na een dagje fietsen.

Dark Sky Park Mandø

Pik meteen het eiland Mandømee, net even ten noorden van Rømø. Dit is de laatste nieuwe toevoeging aan het lijstje Dark Sky Parken in Denemarken. Het idyllische Waddeneiland is een natuurparadijs door de bijzondere ligging in Nationaal Park de Waddenzee en dankt daar ook zijn donkere nachten aan die een paradijs zijn voor sterrenkijkers. De hemel is hier ’s nachts op zijn mooist door geen tot minimale lichtvervuiling. Ook de bijzondere reis naar Mandø is onvergetelijk: je kunt er alleen naartoe reizen bij laag water, met de Mandø ’tractorbus’ die over het wad rijdt!

Beeld: Tiny Seaside resorts

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.