De trein is goedkoper (en sneller!) dan je denkt

0

Je fiets meenemen in de trein wordt steeds gemakkelijker op lange afstanden. Samen met het milieuvoordeel worden treinreizen zo een pak interessanter. Maar is de trein niet veel duurder? En duurt het niet veel langer dan vliegen? Dat blijkt enorm mee te vallen.

Met de trein kom je op plekken die je anders niet zou zien

Misvattingen over treinreizen

Milieu Centraal ondervroeg 500 Nederlanders over reizen met de internationale trein en ontdekte misvattingen over reistijd en prijs. Twee derde van de Nederlanders denkt dat een stedentrip per trein binnen Europa duurder is dan deze reis per vliegtuig. Terwijl reizen per trein op afstanden tot 800 kilometer vaak juist goedkoper is. 

Treinreizen is ook nog eens hartstikke leuk: je ziet wat en je komt locals tegen

Trein goedkopere keus

De prijs van treinreizen tot 800 kilometer is onlangs in een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit onderzocht voor dertien bestemmingen. Alleen London bleek duurder, de andere bestemmingen zijn per trein goedkoper. Gek genoeg is de perceptie van de reiskosten per trein anders. Er staan wel redelijk veel mensen open voor reizen per trein: meer dan een vijfde van de ondervraagden neemt al wel eens de trein in plaats van het vliegtuig.

Kortere reistijd met de trein

Voor een flink aantal bestemmingen tot 700 kilometer geldt dat reistijden van trein en vliegtuig elkaar vaak niet echt ontlopen. Je staat met de trein immers meteen in het hart van de stad. Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal: “Twee derde van de respondenten onderschat de reistijd van vliegen en denkt dat je sneller vliegt naar Londen dan in werkelijkheid. Mensen vergeten vaak de bijkomende tijd die gaat zitten in het inchecken, wachten bij de gate en reistijd van het vliegveld van aankomst naar het centrum. Dat zijn factoren die bij de trein allemaal niet aan de orde zijn.”

Niet eindeloos rondhangen bij een gate maar hop, de trein in

De grootste winst gaat naar het klimaat

De grootste winst als je de trein pakt naar een vakantiebestemming in Europa? Een vliegreis belast het klimaat maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Nu is het alleen nog zo dat een aantal bestemmingen lastig te bereiken is met de trein. Werk aan de winkel dus! In de tussentijd is het goed om te weten dat het spoornetwerk in Frankrijk en Duitsland prima ontwikkeld is – hier valt al heel wat te ontdekken.

Met de trein naar Parijs: hier zie je precies wat het je spaart in geld, tijd én milieubelasting

Tips voor treinreizen in Europa

Op de site van Milieu Centraal vind je allerlei tips voor treinreizen binnen Europa, onder andere van reisjournalist Sander Groen: https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/duurzaam-op-vakantie/reizen-per-trein-door-europa/  Hier vind je fijne besparingstips en ‘hacks’. Probeer bijvoorbeeld maar eens hoeveel het scheelt om je reis te boeken via de site van Deutsche Bahn – met een los ticket naar een stad net over de Duitse erbij ben je vaak veel goedkoper uit.

Beeld: frimufilms / Freepik & Milieu Centraal

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.