Beleef het jubilieumjaar van Caspar David Friedrich

0

In 2024 viert Duitsland de 250ste verjaardag van Caspar David Friedrich, de beroemde schilder van de Duitse romantiek. Leuk, want een rondtocht langs locaties waar hij werkte leidt je langs een aantal van de mooiste plekken van het land!

Een goede reden voor een bezoekje aan Greifswald

De schilder, graveur en tekenaar Caspar David Friedrich werd op 5 september 1774 geboren in Greifswald. In die tijd was dat nog Zweeds Pommeren, tegenwoordig Mecklenburg-Voor-Pommeren. Hij groeide uit tot een van de belangrijkste kunstenaars uit de romantiek. Zijn bekendste werken zijn internationaal zo populair dat Friedrich wordt beschouwd als de beroemdste Duitse schilder na Albrecht Dürer.

De Bastei in Lohmen, een brug met uitzichtpunt in Saksisch Zwitserland, beeld: DZT/Michał Maj

Speciale exposities in het themajaar

Voor het jubileumjaar zijn verschillende unieke tentoonstellingen en evenementen gepland die gerelateerd zijn aan Caspar David Friedrich: wel 30, door heel Duitsland. Een paar tips:

    • Van 15.12.2023 tot 01.04.2024 presenteert de Hamburger Kunsthalle in Hamburg de ‘Caspar David Friedrich Kunst fur eine neue Zeit’, een overzicht van het oeuvre van de schilder.
    • In zijn geboorteplaats Greifswald vind je de tentoonstelling ‘Lebenslinien’ in het Pommersches Landesmuseum in Mecklenburg-Voor-Pommeren van 28.04.2024 tot 04.08.2024, en de tentoonstelling ‘Caspar David Friedrich. Das verborgene Leben der Bilder’ in het Caspar-David-Friedrich-Zentrum vanaf mei 2024.

Het leuke stadje Greifswald, geboorteplaats van Friedrich, beeld: DZT/Florian Trykowski

Fietsen in het spoor van Caspar David Friedrich

Kloosterruïne Eldena bij Greifswald, een geliefd onderwerp van Friedrich, beeld: DZT/Florian Trykowski

De grootste bron van inspiratie voor Caspar David Friedrich waren zijn wandelingen door de natuur, vooral op Duitslands grootste eiland Rügen. Ook het Elbsandsteingebergte in Saksisch Zwitserland boeide hem, dankzij de atypische rotsformaties en mystieke valleien. Naast de talrijke tentoonstellingen die in heel Duitsland worden aangeboden in het themajaar is het leuk om zeker ook de stad uit te gaan en in de sporen van de wereldberoemde kunstenaar te treden. Rügen en Saksisch Zwitserland zijn prachtig om met de fiets te ontdekken Meteen even meepikken op Rügen: het spectaculaire nieuwe uitzichtpunt op de Königsstuhl aan de Ostseeküsten Radweg! HIER vind je er meer info over. Informatie over fietsen in Saksisch Zwitserland vind je HIER.

De Königsstuhl Skywalk bij Sassnitz op Rügen, beeld: DZT/Florian Trykowski

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.