Zo doe je dat: stuurpen verstellen

0

Veel fietsen hebben een verstelbare stuurpen. Handig, maar hoe zit dat onderdeel in elkaar? En hoe verstel je ’m naar behoren?

stuurpen verstellen

Dat varkentje gaan we eens even wassen..

Zo doe je dat: stuurpen verstellen

Moeilijkheidsgraad Eenvoudig
Nodig Inbussleutel maat 5 voor het losmaken van het scharniersysteem plus inbussleutel maat 4 voor de stuurboutjes

Extra tip

  • Bij weken lang droog weer willen de verbindingen weleens irritant gaan ‘kraken’. Dat los je op door de boutjes even los te maken en in te vetten. Ook een wolkje contactspray jaagt het geluid weg.

 

Stuurpen verstellen stap 1: stuur & fiets

Een stuurpen is de verbinding tussen je stuur en rest van de fiets. Het stuur zit in het midden aan de stuurpen  vast. Het andere eind van de stuurpen is ­verbonden met de draaibare voorvork. De klassieke stuurpen wordt vastgezet in de balhoofdbuis. De moderne variant is de zogenoemde Ahead-stuurpen – de verstelbare stuurpen.

stuurpen verstellen

Stuurpen verstellen stap 2: Ahead-stuurpen

Vaste stuurpennen zijn er in diverse lengtes en in diverse hoeken, maar zijn niet in hoogte verstelbaar. De Ahead-stuurpen dus wel. Aan de ‘fietskant’ zit een afdekkapje met daaronder een inbusbout. Die is om het balhoofd af te stellen. Verder zijn er één of twee bouten waarmee je de pen vastklemt op de vorkbuis. Daar hoeven we niet aan te komen.

stuurpen verstellen

Stuurpen verstellen stap 3: aanpassen

Het voordeel van een verstelbare stuurpen is dat je je positie vrij eenvoudig kunt aanpassen. Er zijn tientallen versies van zo’n type pen – voor sommige heb je niet eens gereedschap nodig. Maar bijna elke verstelbare stuurpen maakt gebruik van het systeem dat op deze Satori Up 3 zit. Die heeft aan de zijkant van het scharnier een verstelsysteem.

stuurpen verstellen

Stuurpen verstellen stap 4: ratelsysteem

Moet je stuur omhoog? Dan draai je de bout los op het scharnierpunt; na vier of vijf slagen merk je al dat de stuurpen los gaat zitten. Er zit binnenin een ratelsysteem, met aan weerszijden veertig opstaande randjes die in inkepingen ­passen. Dit zijn de standen. Eenmaal los, zet je de stuurpen omhoog. Even checken of alles goed zit, dop erop en klaar.

Stuurpen verstellen stap 5: hoek

Als je de stuurpen aangepast hebt, is ook de hoek van het stuur veranderd. Grote kans dat nu de handvatten minder fijn in de hand liggen. Die moet je dus even terugdraaien. Hoe? Door de vier boutjes aan de voorzijde van de pen een beetje los te draaien. Voel je het stuur los­komen, pas dan de hoek van het stuur aan en draai de boel weer vast.

Tekst: Menno Grootjans

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.