5 x avontuurlijke fietstochten door regio Alkmaar – voor alle leeftijden!

0

Advertorial

Langs de kust, door de polder en de duinen, dwars door allerlei dorpen en natuurlijk de stad zelf. In de regio Alkmaar vind je veel verrassende fietsroutes. Met onderweg talloze leuke afstapmomenten en locaties waar je even kan bijkomen. Een selectie van de mooiste routes.

5 avontuurlijke fietstochten

Leeghwaterroute – 47 km

Maak vanuit Alkmaar een tocht door het Land van Leeghwater en ontdek de grootsheid van De Schermer. Tijdens de 47 kilometer lange tocht kom je langs verschillende molens en vele stolpboerderijen. In het Land van Leeghwater spot je langs de weg verkoopstalletjes en boerderijwinkels. Hier koop je (h)eerlijke streekproducten rechtstreeks van de boer.

  •  Afstaptips Wandel door het pittoreske dorpje de Rijp, bekijk de 17e-eeuwse Waag en lunch in het sfeervolle Restaurant Oudejans. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Bram & Aagje in Graft, het kleinste snoepwinkeltje van Nederland.

Brede Duinenroute – 45 km

Deze route door Bergen, Groet en Schoorl moet je echt een keer gefietst hebben. De zilte zeelucht, 54 meter hoge duintoppen, verschillende dorpjes, maar ook door bos, heide en polder. Bij het verlaten van het duingebied kom je uit bij de Hondsbossche Zeewering, de dijk die het achterland beschermt tegen de Noordzee.

  •  Afstaptips Lunch in kunstenaarsdorp Bergen bij Fabels, tegenover de Ruïnekerk en bezoek Museum Kranenburgh. In Schoorl aan Zee pauzeer je bij strandpaviljoen Paal 29 of de Berenkuil midden in de Schoorlse Duinen. In Groet is een bezoek aan het Witte Kerkje en het kleinste raadhuis van Nederland de moeite waard.

Duinwaterroute – 43 km

Deze knooppuntenroute leidt je door de duinen richting Heiloo en weer terug over Uitgeest. Het duingebied bij Castricum maakt deel uit van het Noordhollands Duinreservaat, dat van grote betekenis is voor de drinkwaterwinning. Langs het Alkmaardermeer ligt de Hempolder, een aantrekkelijk gebied voor weidevogels met een vogelobservatiehut.

  • Afstaptips Middenin Bakkum ligt restaurant Apicius. Bakkum staat met dit sterrenrestaurant op de internationale culinaire kaart. In Akersloot kom je langs Korenmolen de Oude Knegt, die elke woensdag en zaterdag meel maalt. In het molenaarshuisje kun je meel kopen om thuis brood mee te bakken.

Door de polders bij Heerhugowaard – 52 km

Tijdens deze fietstocht in de polders rond Heerhugowaard geniet je van de rust. Vanaf slingerende dijken kijk je uit over vaarten en uitgestrekte weilanden. Net voorbij Heerhugowaard zie je vanuit de verte drie strijkmolens aan de horizon verschijnen. Twee daarvan dateren nog uit 1631.

  • Afstaptips In Broek op Langedijk fiets je langs het monumentale houten veilinggebouw uit 1912: Museum BroekerVeiling. Hier werd de eerste veiling in Nederland voor tuinbouwproducten gehouden. Even uitpuffen doe je op het terras aan het water van Grand Café MarktZicht, met uitzicht op Museum BroekerVeiling en alle boten die daar langsvaren.

Vanuit Egmond de duinen door – 47 km

Een dagje zee, duinen en cultuurhistorie. Al aan het begin van de route ligt de Abdij van Egmond, met de abdijwinkel, -museum en -tuin. In de polder is het heerlijk uitwaaien, terwijl je van de vergezichten geniet. Heiloo is een lommerrijke omgeving. Verscholen in het bos vind je het klooster Onze Lieve Vrouw ter Nood waar je zelfs kunt overnachten.

  • Afstaptips Fiets langs het Slot op den Hoef, een kasteel uit de Late Middeleeuwen. Voor een kop koffie stop je in Egmond aan Zee bij Comer, met uitzicht op zee en de vuurtoren, of lunch bij Nieuw Westert (naast de Adelbertusakker).

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de fietsroutes en meer naar: ONTDEK REGIO ALKMAAR

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.