Koga WorldTraveller Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot trekkingfiets. Dit is de Koga WorldTraveller: ‘Een 100 procent vakantiefiets voor ­binnen- en buitenland‘.

Koga WorldTraveller

Koga WorldTraveller

Kijk je naar de Koga WorldTraveller, dan zie je meteen waarvoor hij gemaakt is. Niet om naar kantoor of de supermarkt te rijden, maar om zo snel mogelijk de randen van stad of dorp op te zoeken en mooie lange fietsvakanties te maken. Een 100 procent vakantiefiets voor ­binnen- en buitenland. Een rondje Nederland, een enkeltje Kroatië of de Karakoram Highway in Pakistan.

Rijeigenschappen

Het is niet zomaar een fiets die je ‘even’ pakt. Vergelijk het met de sensatie van paardrijden, dat doe je ook niet voor een boodschap, toch? Je zit als een vorst op het zadel, en door de vrij brede banden zit je net wat verder van de grond. Mooi, dan kom je niet snel met je trappers tegen de grond op oneffen terrein. Maar houd er wel­ ­rekening mee tijdens het op- en afstappen.

Koga WorldTraveller

Cruiseschip

Licht is de fiets niet: ruim 20 kilo. Maar als je eenmaal op gang bent: oh, wat is-ie dan fijn. Als een cruiseschip dat je naar onbekende contreien voert. Alles zit precies waar je het hebben wilt. Je schakelt rechts en links, remmen gaat prima doseerbaar en je raakt nooit met je hakken de tassen. Met de eenvoudig verstelbare stuurpen kun je altijd jouw favoriete positie vinden. Helemaal 2023 is het brede stuur (70 centimeter).

Koga WorldTraveller

De verschillen

Verschilt deze nieuwe WorldTraveller van oudere versies? Zeker. Alles is net wat meer oversized uitgevoerd, met dikke, stevige buizen. De wielen zitten niet meer in het frame vast met snelspanners, maar met steekassen. De eerder genoemde extra brede banden maken het mogelijk om paden op te zoeken die net even wat ruiger zijn dan een schelpenpad op de Veluwe. Mede om die reden geeft de WorldTraveller wat meer vertrouwen. Hij rijdt net even strakker en stabieler.

Merk & Model

KOGA, gevestigd in Heerenveen, bestaat sinds 1974. De WorldTraveller kun je gerust een klassieker noemen: hij staat al sinds 1987 in de catalogus. Anno 2023 zijn er zes: drie zogenoemde Siganture-modellen (met de toevoeging S), twee standaard e-bikes (E-WorldTraveller Rigid en Suspension) en deze standaard  WorldTraveller (2.749 euro). Keuze genoeg dus. Alle modellen ­hebben een Shimano-derailleuraandrijving, maar kunnen ook omgebouwd worden naar een versie met een Rohloff-naaf en aandrijfriem.

Koga WorldTraveller

Technische specificaties

De WorldTraveller heeft een aluminium frame met rechte oversized aluminium voorvork, interne kabelgeleiding, en een speciale ‘geboute’ achtertrein met een aparte aluminium bagagedrager. Er zit standaard een lowrider op, plus nog de nodige ­extra bevestigingsnokjes. Aandrijving? 10-speed Shimano XT met ketting: voor zit een 48/36/26-crankstel, achter een 11-34-cassette. Verder nog: Schwalbe Marathon Efficiency 55 millimeter vouwbanden, Shimano BR-M400 schijfremmen (160/180 mm), een naaf­dynamo met B&M-verlichting, MRS-rail op de onderbuis (voor het flexibel aanbrengen van accessoires), stuuruitslagbegrenzer (voor het beschermen tegen schade aan kabels, koplamp en frame), Selle Royal-zadel, twee standaards, aluminium zadelpen en verstelbare stuurpen.

Koga WorldTraveller

Opvallend

Het aanbod van klassieke vakantiefietsen, met stevig frame en recht stuur, is klein. Merken als Jongerius, IDWorx, Santos, Vittorio en KOGA maken ze nog. Maar ze zijn grotendeels vervangen door tientallen gravelfietsen. Die zijn ook gemaakt voor tochten met bepakking, maar hebben een ‘racestuur’. Je ziet onderling al veel uitwisseling van technieken, zoals oversized frames, schijfremmen, veel bagagemogelijkheden en ruimte voor brede banden.

Goed om te weten

De KOGA World­Traveller kan een gewicht dragen van maar liefst 180 kilo. Dat is zo’n 45 kilo meer dan een doorsnee vakantiefiets. Er passen banden in het frame tot wel 70 millimeter.

Plussen & ­minnen

+ superstabiel
+ prima prijs-kwaliteitverhouding
– ketting heeft meer onderhoud nodig dan een riem

Deze KOGA WorldTraveller is er in een heren- en mixed frame in de maten XS, S, M, L, XL
€ 2.749,- kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

Koga WorldTraveller

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.