Top adresjes om te ontstressen in de Zweedse natuur

0

Zeg je natuur, dan zeg je Zweden. In Zweden maakt de natuur onderdeel uit van de levensstijl van de Zweden. Leuk en fijn, maar ook goed voor je gezondheid. Dat maakt een vakantie op een van deze geweldige plekken extra de moeite waard. Bijzonder: je kunt hier meteen meedoen aan een onderzoek naar het gezondheidseffect van logeren in de natuur.

Trakt Forest Hotel, een hypermoderne verschijning in de natuur. Foto: Bolt Communication

In Zuid-Zweden heb je de keuze als je bijzonder wilt overnachten in de natuur. Zo kun je hier terecht in de boomsuites van het Trakt Forest Hotel of het Skogshus (boshuis) van Destination Möckelsnäs, op een schiereiland in het meer Möckeln. Bij Eriksberg Hotel & Nature Reserve kun je overnachten in SynVillan, een spiegelende box die drie meter boven de grond zweeft.

Nieuw: Drijvende iglo’s in het Ringsjön-meer

Yggdrasil, een drijvende iglo op het water. Foto: Lena Larsson

De duurzame Yggdrasil Igloo Water Huts zijn dit jaar voor het eerst te boeken in Skåne. Je overnacht in deze drijvende iglo’s met minimale impact op de natuur. Je vist je eigen avondmaaltje uit het Ringsjön meer en je ontwaakt met een kopje koffie op het houten terras voor je iglo.

Nieuw: The forest hotels of Småland

De naam verraadt het al. Vijf luxe hotels in Småland verenigen zich in deze gloednieuwe samenwerking en allemaal hebben ze minstens één ding gemeen: hun ligging in het bos. Het gaat om Asa Herrgård, Bauergården, Stufvenäs Gästgiveri, Trakt Forest Hotel en Wallby Säteri. The forest hotels of Småland delen hun liefde voor comfort, maar ook voor de natuur en natuuractiviteiten. Hier kun je volop fietsen, wandelen of genieten van de Zweedse gastvrijheid.

Nieuw: Glazen huisjes in de boomtoppen in Småland

De huisjes zijn nog in aanbouw, maar de eerste gasten kunnen er deze zomer al in: de nieuwste boomhutten in Kosta Safari’s Park. Hier word je zowel binnen als buiten omringd door natuur. De glazen vakantiehuisjes – waarvan ook de bodem van glas is – liggen midden in het wildlifepark en staan op palen van vier meter. Hier ben je omringd door dieren en natuur, pure bosmagie in Småland.

Kottehusen, unieke hutjes direct aan zee

Op steenworp afstand van Halmstad in Halland vind je de accommodaties Kottehusen. Deze kleine hutjes liggen vlakbij het kustwandelpad Prins Bertils Stig, dus vormen daarmee de perfecte uitvalsbasis voor wandelaars. Hier overnacht je weliswaar op 10 vierkante meter, maar je slaapt in een comfortabel tweepersoonsbed. Veel heb je ook niet nodig als je wakker kunt worden met het geluid van de zee.

Overnachten op een eiland in Blekinge

In de archipel van Blekinge is het bijna moeilijk om accommodatie te vinden die níet midden in de natuur ligt. De eilanden hier lenen zich uitstekend voor een bijzondere natuurbeleving. Zo kun je op het eiland Tärnö bijvoorbeeld overnachten in glampingtenten of stuga’s. Het eiland Tjärö lijkt rechtstreeks uit een Astrid Lindgren boek te komen: lieflijke huisjes en eettentjes op een idyllisch eiland. Op Hanö kun je overnachten in een oude school waar tegenwoordig een hostel huist. Het eiland staat nog bol van de visserijgeschiedenis.

Destination Möckelsnäs, hier overnacht je echt midden in het bos. Foto: Destination Möckelsnäs

Doe mee met wetenschappelijk onderzoek

Er zijn veel studies gedaan naar het gezondheidseffect van een vakantie in het groen en de resultaten liegen er niet om. De natuur heeft een positief effect op het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, ademhalingssysteem, depressie, angst en stress. In Japan en Canada worden al jaren onderzoek gedaan naar het belang van bossen voor de mens.

Wetenschappers van de Zweedse Linnaeus Universiteit benaderen het onderwerp nu op een heel bijzondere manier: ze onderzoeken gasten van drie accommodaties in de regio’s Småland en Blekinge: Trakt Forest Hotel, Destination Möckelsnäs en Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Je stressniveau en algehele welzijn wordt gemeten bij binnenkomst en vertrek. Als vakantieganger kun je hieraan – geheel facultatief – deelnemen.

Het onderzoek verloopt op verschillende manieren: via interviews en enquêtes. Maar je kunt ook deelnemen aan de gezondheidsmetingen. Op basis van metingen van de signalen van het hart wordt het stressniveau geanalyseerd via hartslagvariabiliteit (HRV), slaapkwaliteit en fysieke activiteit.

 

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.