Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar – 38 km bijzonder licht, prachtige natuur en kunst

0

Door de prachtige natuur en het bijzondere licht trekt Bergen al ruim een eeuw kunstenaars aan. Rond 1915 ontstond in het dorp zelfs een eigen stroming, met kubistische invloeden. Fiets door de fraaie landschappen van de schilderijen.

Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar

Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar

De knooppuntenroute Bergen en Alkmaar uit FietsActief nummer 5 telt 38 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Begin twintigste eeuw kwamen de eerste kunstenaars naar Bergen, die zich vestigden in atelierwoningen. Tussen 1915 en 1925 ontstond de Bergense School, een schilderstijl met kubistische invloeden. Tot de meest aansprekende kunstenaars behoorden Charley Toorop, Leo Gestel en John Rädecker. De fietsroute brengt je door de landschappen waar zij inspiratie vonden. Zo zijn er de typisch Nederlandse polders, met molens en sloten, maar ook duinen en bossen.

Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar

Een van de grootste natuurgebieden

Het Noordhollands Duin­reservaat is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Hier fiets je langs duinvalleien, graslanden en ruigten. Even tikt de route de zee aan. Stap af bij een van de strandpaviljoens, en kijk met een drankje naar de golven en wisselende wolkenpartijen. Het dorp Bergen heeft een gezellig centrum, met terrasjes en kunstgalerieën. Ook gaat de route door de monumentale stad Alkmaar. Slinger langs de indrukwekkende grachtenpanden en bezoek het Stedelijk Museum Alkmaar, waar veel werk hangt van de Bergense School.

Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar

Noordhollands Duinreservaat

Fiets je door het Noordhollands Duinreservaat, dan is de kans groot dat je Schotse hooglanders, exmoorpony’s of konikpaarden tegenkomt. Beheerders zetten de grazers in om de graslanden kort te houden. Het gebied is in de loop der eeuwen ontstaan door een samenloop van geologische, geomorfologische en klimatologische omstandigheden. In het zuiden liggen kalkrijke duingraslanden, waar het duinsterretje, een mossoort, het goed doet. Ten noorden van Bergen aan Zee is de bodem kalkarm. Daar groeien kraaiheide, kruipwilg en buntgras. Ook fiets je door naald- en loofbossen, die op sommige plekken erg oud zijn.

Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar

Bergen: kunstenaarsdorp met eigen kunststroom

Bergen is van origine een kunstenaarsdorp. De ligging van het dorp, omringd door bos, duin en zee, inspireert schilders, schrijvers en architecten. Van 1915 tot 1925 ontstond een eigen kunststroom: de Bergense School. Avant-garde kunstenaars schilderden portretten, landschappen en stillevens met kubistische invloeden en contrastrijke kleuren. In Museum Kranenburgh hangen topstukken van Leo Gestel, Jan Sluijters, Charley Toorop en Gustave de Smet. Ook is er een beeldentuin, met werk van Jan Toorop, Jan Willem Rädedecker en Lucebert. De schilderijen van hedendaagse kunstenaars hangen in de kleinere galeries. kranenburgh.nl

Knooppuntenroute Bergen en Alkmaar

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.