Nieuw Van Gogh Village Museum + de Van Gogh fietsroute Nuenen

0

In het gloednieuwe Van Gogh Village Museum in Nuenen staat het fascinerende leven van Vincent van Gogh centraal. In Vincents Lichtlab ga je zelf aan de slag met licht en kleur, net als de kunstenaar zelf. Stap daarna op de fiets voor een rondje langs de sporen van Van Gogh!

Het nieuwe Van Gogh Village Museum in Nuenen

Hier schilderde Van Gogh De Aardappeleters

De Nuenense periode is voor Vincent van Gogh van doorslaggevend belang: dit is waar hij veel studies maakte van het boerenleven en zijn eigen stijl ontwikkelde. Het fascinerende verhaal van zijn tijd in Nuenen staat centraal in het nieuwe Van Gogh Village Museum. Het vroegere Vincentre is compleet veranderd én uitgebreid. In Vincents Lichtlab kun je bijvoorbeeld op verrassende manieren de effecten van licht en kleur zelf onderzoeken. Net als Vincent van Gogh in zijn tijd deed. Zijn zoektocht naar licht, kleur en perspectief resulteerde in zijn eerste meesterwerk, De Aardappeleters.

Van Gogh fietsroute Nuenen

Na een bezoek aan het museum stap je op de fiets om de locaties te bekijken die Vincent heeft geschilderd. Met de speciale fietsroute ontdek je de plaatsen waar hij stond en zie wat hij 140 jaar geleden zag en schilderde. Alsof je zo een schilderij van zijn hand binnenstapt. Maar liefst 24 locaties in Nuenen herinneren aan Van Gogh, 14 daarvan zijn door hem  geschilderd of geschetst. De overige plekken zijn standbeelden of gebouwen met een bijzondere betekenis. Het is een langeafstandsroute van honderden kilometers door heel Brabant, maar in Nuenen kun je een leuk rondje fietsen van 49 km – eventueel in te korten tot 25 km.

Het Van Gogh fietspad

De route neemt ook een heel bijzonder fietspad mee net buiten Nuenen: het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Even bewaren tot de schemering, dan wordt je hier verrast  door het ontwerp van kunstenaar Daan Roosegaarde met licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Een magische beleving. Dit unieke fietspad vind je bij fietsknooppunten 99-35 tussen de Opwettense Watermolen in Nuenen en de Collse Watermolen in Eindhoven, aan de Urkhovenseweg 57 te Eindhoven. Vincent schilderde beide watermolens. Tip: de Opwettense Watermolen is een leuk plekje om een hapje te eten terwijl je wacht tot het donker wordt!

In het spoor van Van Gogh, langs watermolens bij Nuenen

Beeld: Visit Brabant 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.