Knooppuntenroute Overloon – 63 km langs een fietsbrug, het groen en monumenten

0

De heidevelden, bossen en akkers rond het Brabantse dorp Overloon waren in oktober 1944 het strijdtoneel van zware gevechten. Je fietst er langs monumenten én door een museumhal met vliegtuigen.

Knooppuntenroute Overloon

De knooppuntenroute Overloon uit FietsActief nummer 2/3 telt 63 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

De Slag om Overloon staat ook wel bekend als ‘de vergeten slag’. Amerikaanse en Britse troepen voerden in oktober 1944 een hevige strijd tegen de Duitsers die drie weken duurde, en het dorp volledig verwoestte. Overloon ligt in een bosrijke omgeving aan de rand van De Peel, een grotendeels afgegraven hoogveen­gebied.

Van heideveld naar monument

Bij het beginpunt van de route kun je Oorlogsmuseum Overloon bezoeken, handig voor een korte geschiedenisles. Daarna duik je het groen in. Je fietst langs heidevelden, vochtige graslanden en vennetjes. Boeren rijden met tractors door de akkers, waar ze hun land omploegen of de aardappelplanten bewateren. Let als je wilt ondertussen op de oorlogsbegraafplaatsen, monumenten en crash­locaties van vliegtuigen, die je overal op de route vindt.

Natuurgebied Paardekop

Heerlijk tot rust komen, kan in natuurgebied Paardekop. Of strijk neer op een terrasje. Neem een biertje in de Huiskamer van Venray of bestel een ‘klootzak’ (gehaktbal) in Herberg De Morgenstond – ooit een populaire borrelplek onder turfstekers.

Oorlogsmuseum Overloon

Over een fietsbrug langs tanks Oorlogsmuseum Overloon is het oudste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Ambtenaar Harrie van Daal trof na de Slag om Overloon zijn dorp in puin aan. Maanden later liep hij samen met een bosarbeider door het kapotgeschoten bos en bekeek de mijnenvelden en tankwrakken. De twee besloten een museum te beginnen, om de herinnering aan de oorlog levend te houden. Dertig dorpsbewoners droegen ieder 50 gulden bij. Op 25 mei 1946 gingen de deuren open. Sinds kort kun je over een drie meter hoge fietsbrug door de hal met oorlogs­voertuigen rijden. Kijk op OORLOGSMUSEUM oorlogsmuseum.nl

Bankjes met mooi oorlogsverhaal

Ze staan direct naast het fietspad, of wat meer verdekt opgesteld in het bos: bankjes met de tekst ‘Aan de andere kant’. Neem je plaats op het bankje en tuur je door het silhouet van een mannetje, dan kijk je automatisch naar de andere kant, is het idee. Met de app Venray Remembers kun je op iedere plek een verhaal lezen, dat aantoont dat de Tweede Wereldoorlog niet altijd zo zwart-wit was.

Tekst en beeld: Jessica de Korte

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.